Kulky, býci, bible: Bolsonaro a brazilská evangelikální pravice

13. květen 2019

Od začátku roku, kdy je nový brazilský prezident v úřadu, toho stihl docela dost. Bolsonaro dal volnou ruku těžařům, kteří se zakousli do Amazonského pralesa, policii, která zvýšila intenzitu násilí proti chudým lidem ve favelách, a vede boj proti LGBT aktivistům, sociálním hnutím nebo veřejným humanitním oborům. To vše ve jménu „Trojjediného Boha“ a „brazilského národa“.

Jak je to vlastně s náboženským pozadím Bolsonarova politického tažení, do studia přišla vysvětlit portugalistka Šárka Grauová. Bolsonaro je sice katolík, ale před zahájením volební kampaně absolvoval nový křest v Jordánu z rukou brazilského evangelikálního kazatele. O církevně-mediální komplex evangelikálního hnutí se opíral v celé své kampani, o čemž svědčí například to, že svůj první rozhovor po zvolení poskytl televizi TV Record, kterou vlastní Edir Macedo z Univerzální církve Božího království.

V politice hájí evangelikální zájmy tzv. Evangelikální parlamentní fronta, která se skládá z poslanců a poslankyň různých stran, společně však hájí zájmy zemědělské, zbrojařské a církevní lobby. Pro toto spojení se vžilo označení tři „b“: bala (kulka), boi (býk), biblia (bible).

Kde se vzal úspěch brazilského evangelikálního hnutí? Je vůbec pojem evangelikalismus pro brazilskou náboženskou scénu příhodný? Existují i levicoví evangelikálové? A jak vypadá Šalamounův chrám v Sao Paulu? Poslouchejte celý pořad.

autoři: Jakub Ort , Petr Wagner , Fatima Rahimi
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.