Kraj dostal tři miliardy od vlády na silnice k budoucí dálnici D3

17. květen 2017

První část obchvatu Jesenice, severní obchvat Jílového u Prahy, vesteckou spojku a mimoúrovňovou křižovatku s dálnicí D1 u sjezdu na Vestec zaplatí z velké části stát prostřednictvím svého fondu dopravní infrastruktury. Vláda Středočeskému kraji tento týden přiklepla 3,136 miliardy korun.

„Díky tomuto rozhodnutí, můžeme urychlit přípravy a stavbu středočeského úseku D3 a odlehčit tak extrémně zatížené silnici I/3 a komunikace, které navazují na pražskou aglomeraci," vysvětlila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Peníze kraj použije na budování I. etapy obchvatu Jesenice na silnici II/101 ve výši 216 milionů korun, kde se dokončuje geologický průzkum a a probíhá zaměřování trasy.

Stavba přibližně kilometr dlouhého obchvatu by měla začít příští rok v srpnu.

Celkem 168 milionů ze SFDI půjde také na stavbu Severního obchvatu Jílového u Prahy na silnici II/105, který by měl odvést dopravu z centra města a po zprovoznění dálnice D3 bude sloužit jako dálniční přivaděč.

Mezi podpořenými stavbami je také vybudování nové Vestecké spojky za 1,8 miliardy korun a stavba mimoúrovňové křižovatky s dálnicí D1 u sjezdu na Vestec za 952 milionů korun.

autor: jum
Spustit audio