Komentátor Kubičko: Situace farmářů je vážná, nikoli zoufalá. Není dotovanější obor, než je zemědělství

8. březen 2024

Česko má za sebou už v pořadí třetí protest zemědělců. Cílem akce, kterou tentokrát organizovala Agrární komora a Zemědělský svaz, bylo upozornit na to, že konání vlády ve prospěch farmářů je nedostatečné. Jsou tuzemští zemědělci opravdu v tak zoufalé situaci? Jaká je ochota vlády slyšet jejich názory? Komentátor Radko Kubičko v audiozáznamu ještě vysvětlí, zda je Green Deal udržitelná dohoda, a přiblíží i poslední část reformy důchodového systému.

„Netvrdil bych, že situace zemědělců je zoufalá, jak říká prezident Agrární komory Jan Doležal. Rozhodně je ale vážná. S problémy se sektor potýká v celé Evropě, dokonce tam jsou zemědělci mnohem radikálnější než u nás. Stejně jako všichni ostatní bojují s energetickou krizí, s drahými palivy a dalšími vstupy. Zemědělci by si ale měli uvědomit, že není dotovanější oblast, než je právě zemědělství,“ říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Radko Kubičko.

Nejde o specifický problém zemědělců. S potížemi se potýkají i další sektory

Na štědré dotace, které plynou do zemědělství z Evropské unie i v rámci České republiky, se ostatní podnikatelé na rozdíl od zemědělců spolehnout nemohou. „Upozornil na to včera i premiér Fiala. Problémy jsou ve školství, ve zdravotnictví, bezesporu ve všech veřejných sektorech, s potížemi se ale potýká kvůli drahé elektřině i soukromý sektor. Úkolem vlády je tedy zajistit dostupnou elektřinu, o což se snaží. Nejviditelnější je to v tom, že se přiklonila zpět k jaderné energetice a jedná o dostavbě jaderných elektráren.“

Hnůj před Úřadem vlády

Jako důležitý faktor vnímá Kubičko to, že česká veřejnost se proti protestům zemědělců nijak zásadně nestaví, přestože zemědělská technika mnohdy jejich život ve městech komplikuje. Zároveň však Češi zemědělce nijak výrazně nepodporují.

Čtěte také

„Veřejnost samozřejmě některé problémy zemědělců vnímá. Zároveň ale nemají lidé pocit, že by byl nedostatek potravin nebo že by byly navzdory zdražování nějak extrémně drahé,“ všímá si komentátor.

Přesto je podle něj podpora zemědělského sektoru důležitá, byť obor reprezentuje velmi nízká procenta celkového hrubého národního produktu. „Udržení zaměstnanosti na venkově a vůbec udržení venkova je bezesporu velmi zásadní věc. Zemědělství tam hraje velkou roli, a právě proto se na to možná upíná trochu více pozornosti, přestože je segment malý.“

Odpověď politiků

Zemědělci po vládě při svých protestech požadují podporu zaměstnanosti, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat, vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Vláda se ovšem nechala slyšet, že daň z nemovitosti a nižší zdanění evropských dotací předmětem jednání nebudou.

„Vláda to podle mě politicky nezvládá úplně špatně. To, že řekla, že jsou některé věci týkající se konsolidačního balíčku nepřekročitelné, je zcela logické, protože šlápnout na brzdu a zastavit zvyšování zadlužení země bylo správné rozhodnutí. Balíček se navíc dotkl celé společnosti, nejde jen o čistě specificky zemědělskou věc. Zemědělci argumentují důležitostí české půdy, v tom mají pravdu, a proto k nim plynou veřejné dotace, řada z nich ale vlastní techniku zahraniční výroby. Když však mluví o české půdě, mohli by jít příkladem a mohli by podporovat tradiční českou značku. To jsem ale u nich příliš neviděl...,“ dodává Kubičko.

Spustit audio

Související