Kolaps naší civilizace? Nastane, až bude litr benzínu za 100 korun, předvídá egyptolog Miroslav Bárta

19. červenec 2022

Ve škole vyrušoval, tak mu za trest paní učitelka dala za úkol naučit se dlouhou pasáž o pyramidách v Gíze. Dnes je Miroslav Bárta světovou kapacitou egyptologie a ředitelem Českého egyptologického ústavu. V rozhovoru s Alešem Cibulkou se zamýšlí nad svými výzkumy a nad kolapsy civilizací. Láká ho srovnávání dávných civilizací s naší současnou? Obává se při vykopávkách starých kleteb? Navštívil Tutanchamonovu hrobku? Poslechněte si v audiu.

Je pravdivá romantická představa o archeologii? „Realita je jiná tím spíš, pokud máte třeba astma. Já jsem v Súdánu málem umřel, protože je to velice prašná země,“ vzpomíná vědec. „Ale ten velký kus romantiky tam je. Pohybujete se v místech, kam dlouho nikdo nevkročil a znovu objevujete dávno zaniklé světy. Pro mě je to úžasný způsob, jak cestovat v čase.“

Bárta se dlouhodobě věnuje pádům říší a kolapsům civilizace. Blíží se další? „Viděl jsem, že 24. února se změnil svět. Skokově začaly růst ceny pohonných hmot, energie. Kdyby litr benzínu stál 100 korun, tak to už by byl kolaps. Ne krize, ale kolaps. Na to jsou určité výpočty,“ vysvětluje.

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související