Kojení zvyšuje inteligenci. Tvrdí to vědci na základě rozsáhlé studie

12. duben 2016

Kojení malých dětí má spoustu pozitiv. Dokonce prý může mít vliv na vyšší inteligenci. Říká to vedoucí lékařka Národního laktačního centra Anna Mydlilová, která předala táborské nemocnici diplom Baby Friendly Hospital.

Mezinárodní ocenění uděluje Světová zdravotnická organizace zařízením, která kojení cíleně podporují. „Jednak víme, že kojení chrání před infekčními chorobami, to znamená průjmy, záněty středních uší, katary horních cest dýchacích, infekce močových cest. Ale co je důležité, chrání také před nepřenosnými chorobami jako cukrovka, obezita, leukémie, u žen může snížit riziko rakoviny prsu, děložního čípku, vaječníku,“ vypočítává Anna Mydlilová.

Mateřské mléko podle ní svým ideálním složením také zvyšuje IQ o dva až tři procentní body. Na skutečnost, že kojení u dětí podporuje rozvoj inteligence, prý upozornila už řada odborných výzkumů. „Bylo zjištěno, že IQ se zvyšuje. A co je novinkou, ukázalo se, že mateřské mléko ovlivňuje genetickou rovnováhu nejen u této, ale i další generace,“ zdůrazňuje Anna Mydlilová.

Iniciativa Baby Friendly Hospital působí v České republice už od roku 1992. Tehdy kojilo své děti pouze 10 procent matek, v současnosti je to sedmkrát více.

„Je vidět, že ženy chtějí kojit, ale často mívají problémy. A když pak chybí podpora okolí a lékařů, tak je velice snadné od toho upustit. Přitom je ale kojení důležité, uzavírá vedoucí Národního laktačního centra.

Táborská porodnice je podle ní 65. v republice, která certifikaci Baby Friendly Hospital získala.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio