Klub 007 Strahov a 50 let nezávislého hudebního cítění

9. říjen 2019

Pavel Zelinka připomíná historii nejdéle nepřetržitě fungujícího rockového klubu u nás. Hosty ArtCafé byli mimo jiné zpěvák Michal Prokop nebo publicista Ondřej Horák.

Zvenčí nenápadné suterénní prostory sedmého bloku vysokoškolských kolejí na pražském Strahově píší dějiny. A to přesto, že se jedná o klub, který není situovaný v centru metropole a vchod pod schody do prvního parta kolejí může neznalý chodec jednoduše minout.

Nejdéle nepřetržitě fungující rockový klub v letošním roce připomíná půlstoletí své existence sérií speciálních koncertů. Při té příležitosti přijali pozvání do vltavského studia muzikantské osobnosti, které s klubem spojili část svého života – Michal Prokop, Orion z hiphopových Penerů Strýčka Homeboye, Banán, člen desítek hardcoreových kapel a promotér ještě delší řádky koncertů, a Ondřej Horák, který toho hodně prožil na Strahově jako muzikant The Chancers a dnes jako hudební publicista připravuje o legendární Sedmičce knížku.

Ostrov svobody uprostřed normalizace

Na Sedmičce prošly akce, které by jinde byly naprosto nemyslitelné. Byl to jeden z nejsvobodnějších klubů v Praze a to především díky lidem, kteří se tam scházeli a stáli o progresivnější muziku,“ vzpomíná při příležitosti kulatého jubilea na prostor pro 180 návštěvníků hudební publicista Jiří Černý, který na Strahově v sedmdesátých letech pořádal své poslechové pořady.

Orion, Pavel Zelinka, Michal Prokop, Ondřej Horák a Banán v ArtCafé

A to dokonce i v době, kdy měl zákaz veřejného vystupování. Také on přiznává Klubu 007 Strahov status nejdéle sloužícího hudebního klubu v Praze. „My jsme na Sedmičce nejen hráli, ale v dopoledních hodinách nám sloužila i za zkušebnu,“ přidává další vzpomínku Michal Prokop. Pro kapelu Framus 5 byly prostory na strahovském kopci jedním z mála míst v Praze, kde mohli v první polovině 70. let ještě například s Vladimírem Mišíkem, Lubošem Andrštěm nebo Michalem Kratochvílem vystupovat.

Klub jako inkubátor kapel a stylů

Během 80. a 90. let se přes tisíce návštěvníků klubu převalily vlny folku, jazzrocku, diska, punku, hardcoreu nebo rapu. Odehrály se zde první představení Divadla Járy Cimrmana, unikátní recitály Hany Hegerové, svůj první koncert zde předvedl dnes legendární Visací zámek.

Čtěte také

Hrály tu kapely, které se staly základními kameny českého rocku: Laura a její tygři, Už jsme doma, Garáž, Psí vojáci, Dunaj, Krausberry, Švihadlo, základy Ecstasy Of Saint Theresa a další.

Hip-hopové večery se na Sedmičku dostaly ve druhé polovině 90. let díky příbuznosti žánru s reggae a ska, to znamená žánrům, které měly v té době v Klubu 007 své epicentrum,“ vzpomíná v diskuzi Orion. „Důležitou roli v otevřenosti klubu menšinovým žánrům hraje jistě role Ivo Kučery. Osoby, která začala spravovat klub koncem 80. let jako student a dodnes pracuje pro klub jako jeho provozovatel,“ upozorňuje v diskuzi Banán.

Klub za svou historii vyhořel i byl vytopen. Vždy ale vstal z popela a pokračoval i díky podpoře hudebníků a fanoušků ve své činnosti,“ připomíná Ondřej Horák. Klub 007 Strahov je dodnes výrazným integrujícím bodem nekomerční hudby z celého Česka. Pro jeho návštěvníky byl typický aktivní postoj k trávení volného času. Byl to právě tento klub, který jako první nabídl v Praze nekuřácké koncerty, a to dávno předtím než tuto povinnost stanovil zákon. Oslavy padesátin klubu pokračují i v dalších měsících. Jejich program i další naplánované aktivity klubu najdete na stránkách www.klub007strahov.cz.

Celou diskuzi věnovanou historii i současnosti Klubu 007 na Strahově a jeho výjimečném postavení nejen na domácí scéně moderní hudby, si můžete poslechnout v kompletním záznamu ArtCafé. Hudbu do pořadu vybíral Petr Dorůžka, v jehož bloku jsme si povídali o africkém pouštním blues a hráli čerstvé ukázky umělců ze subsaharské oblasti Mali a dalších okolních států.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.