Každý průjezd se počítá. V Lukách nad Jihlavou usilují o peníze na stavbu nového chodníku do místní části Otín, sčítají proto dopravu

1. květen 2024 12:30

Obce a města většinou usilují o co nejklidnější dopravu. V Lukách nad Jihlavou v současné chvíli ale potřebují, aby jim po silnici do místní části Otín projelo denně co nejvíc aut. Každý průjezd se počítá.

Aby měl městys větší šanci získat dotaci na stavbu chodníku, musí doložit minimální průjezd 500 aut denně. Lidem děkuje za podporu při případném splnění cíle. „Ta silnice do Otína není úplně příjemná,“ říká Julie, která bydlí na okraji Luk. „Napadlo mě, že bych tu párkrát přejela,“ směje se při pohledu na kabely, které jsou natažené přes šířku celé silnice a dopravu sčítají.

Po pravé straně silnice z Luk nad Jihlavou na Otín se připravují nové stavební parcely. „Tam přibyde asi čtyřicet nových domů, takže je předpoklad, že se tam zvýší pohyb chodců,“ vysvětluje nezávislý starosta Martin Dvořák. Stavba chodníku by podle něj mohla stát tři a půl až čtyři miliony korun.

Pokud vše půjde podle představ městyse, chodník by se stavěl příští rok.

Spustit audio