Karin Lednická: Šikmý kostel. Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945

Hrdinové románové trilogie Karin Lednické už podruhé ožijí na rozhlasových vlnách.

Karin Lednická nás bere na Karvinsko v dobách velmi dramatických a plných historických změn a zvratů. Zatímco na prvních stránkách románu trhají pokračovatelé Barbořina rodu své duše na českou a polskou půli, aby obě nerozhodně a marně potěžkávali v dlaních, ke konci pod nepříjemným tlakem vybírají dokonce mezi třemi národnostmi: polskou, českou a německou; a k těm můžeme přičíst ještě slezskou identitu, která se zpočátku zdála únikovou cestou ze všech špatných voleb. Noví Němci šli na frontu, Poláky čekal Polenlager a Češi vyfasovali papír nadepsaný Przepustka bez prawa powrotu. Změněná státní hranice, pouhá čára na mapě, vede v příběhu napříč rodinami a nekompromisně ovlivňuje lidské životy.

Účinkuje: Zuzana Truplová
Připravila: Eva Lenartová
Zvuk: Aleš Huber
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 3. 3. 2024
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava
Unikl vám některý z dílů? Nevadí. Po odvysílání posledního, tedy 20. dílu zde na tři týdny zpřístupníme celý seriál.

Kdo se s psaním Karin Lednické už setkal, ví, že okamžiků štěstí nebude mnoho. Pokud se vůbec objeví, mají podobu obyčejných dnů, ve kterých děti odejdou do školy, otec do práce, matka má z čeho uvařit a nestane se nic nečekaného. Mnohem odvážněji, a řekněme rovnou ku prospěchu čtenáře i posluchače, využívá tentokrát autorka nářečí. Není to nic, co by znesnadňovalo vnímání textu, roztroušená slůvka i celé věty přirozeně dobarvují atmosféru a vytvářejí pozitivní iluzi autenticity. Ano, takto se mluvilo a často ještě mluví u polských hranic na východě republiky, kde byl každý, kdo se ve 20. letech hlásil k Čechům, zdrajca.

Kromě Karvinska dostává ve druhé části Šikmého kostela větší prostor také Ostrava, malé role sehrají kupříkladu kavárna Union, vila Felixe Neumanna nebo Zámecká ulice. Notoricky známé dějinné body Karin Lednická připomíná pouze prostřednictvím následků. Sama je vypravěčkou té téměř skryté, neznámé historie, která se ale týká i nás. Poslouchejme tedy.

V premiéře dvacetidílné ságy, která ovšem využívá pouhý zlomek obsáhlého románu, uslyšíme herečku ostravského divadla Komorní scéna Aréna Zuzanu Truplovou.

Připravila Eva Lenartová, režie Tomáš Soldán, účinkuje Zuzana Truplová, zvuk Aleš Huber.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.