Karel Schwarzenberg: Lidé mají mnoho odstínů šedi, dobrých i zlých je málo

12. listopad 2023

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí a kandidát na prezidenta. Na konci října získal nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva za zásluhy o stát v oblasti politiky. V podcastu Momenty vypráví o svém dětství v Čimelicích a na Orlíku, lásce ke koním i odchodu do exilu. Proč je dobré zažít nepřízeň osudu? A kolik „odstínů šedi“ má lidská povaha?

Autorka, koncept a režie: Eva Nachmilnerová
Zvukový mistr: Radek Veselý
Natočeno: 2022

„V životě jsem se naučil dosti velké toleranci. V každém národě a místě je zhruba stejný počet hajzlů. Je mnohem více odstínů šedi a okolností, kdy se lidé projeví. Řekl bych, že úplně zlých je málo, ale úplně dobrých také. Jak s tím pracovat? Je třeba si na to zvyknout a neočekávat příliš. Lidi jsou lidi. Já jsem měl to štěstí, že jsem se to naučil brzy. Můj otec za války vedl povstání na Čimelicku. V letech 1945 a 46 byl všude zván, na všech vlasteneckých slavnostech musel mluvit. A v roce 1948 všichni šli na opačný chodník, aby ho nemuseli pozdravit. To bylo velké poučení pro život. Nedělat si iluze,“ svěřuje se Karel Schwarzenberg v Momentech.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu

Výběr silných momentů ze setkání s patnácti osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje. Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související