Karavany už v Malé Úpě nezaparkují. Nejmenší obec v Krkonoších už odmítá dělat z parkovišť kempy

3. květen 2021 09:23

Pokud vlastníte karavan a plánujete vydat se do Krkonoš, nejezděte do Malé Úpy. Tamní radnici došla s karavanisty trpělivost a odmítá dělat z parkovišť kempy. Po letošní zimní sezóně, kdy tam dorazily desítky karavanů, zakázala jejich vícedenní parkování. 

Čtěte také

„Jsme ve výšce 1050 metrů na hranici s Polskem. Nejsme na to připraveni, parkoviště je tu malé," říká nezávislý starosta Karel Engliš a ukazuje na parkoviště, kam se vejde zhruba 200 osobních aut.
„Na konci roku, během hlavního silvestrovského termínu, sem najely karavany, protože ubytování bylo uzavřené. Parkovalo tady na 50 karavanů, byla jich celá řada."

Jenže to prý bylo neúnosné. Parkoviště je určené pro jednodenní lyžaře nebo pro hosty, kteří jsou ubytovaní na vzdálenějších chalupách, kam není možné dojet autem.
„My neumíme regulovat karavany. Protože i během léta tady není žádná obsluha. Tedy karavany by sem různě přijížděly a požadovaly připojení, což nemáme. Neumíme odvádět splaškové vody."

Karavany, obytné automobily, autokemp

„Okolo Silvestra jich tady bylo téměř padesát, takže to byla opravdu doslova hlava na hlavě," vzpomíná na nával karavanistů spolumajitelka Pomezní boudy Hana Hemelíková.

Nejhorší podle ní bylo velké množství odpadů, které neměli turisté z karavanů kam dávat.
„Všichni to samozřejmě nosili na náš sběrný dvůr, který není pod zámkem a je k dispozici pro chalupy a chaty, prostě pro místní."

Čtěte také

Zatímco ona, stejně jako ostatní majitelé bud a chalup, nesměla a dosud nesmí ubytovávat, turistů tu bylo v zimě hodně. Jenže z nich, kromě parkovného, obec žádný příjem za poplatky nemá.
„Všichni, co přijedou na naše penziony a boudy, tak někde se platí i za parkování u boudy, protože ležíme v nějakých ochranných zónách. A hlavně jde poplatek obci do kasy."

V létě do obce sice přijíždí méně návštěvníků než v zimě, jenže na parkovišti parkují navíc autobusy, které potřebují dostatek místa.

Obec nemá policie, když je potřeba dojíždí sem strážníci až z Trutnova. Parkoviště si prý bude hlídat sama.

„Když tu budou stát karavany, tak dostanou lísteček s tím, jestli by mohly odjet," dodává starosta.

Spustit audio

Související