Jsem přenašeč vody. Zkušenost s Kanyem Westem jsem přetavil do jiných oborů, říká tanečník Yemi A.D.

7. květen 2020
Rozhovor VR a MM

„Mezioborová debata donedávna nebyla součástí jakéhokoliv vývoje. Dnes je to ale to nejdůležitější. Díky internetu si můžeme všechno najít. Hluboká znalost už není na takové úrovni jako ta mezioborová. Musíme chodit více do šířky než do hloubky. Proto jsem se snažil najít i další obory, kterým mohou mé zkušenosti něco přinést,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy kreativní producent, choreograf a herec Yemi A.D.

Ačkoliv je Yemi A.D. zvyklý neustále cestovat po světě, svou „mezioborovost“ projevuje i v době uzavřených hranic. Jako jeden ze zakladatelů tanečního studia Dance Academy Prague zareagoval na omezení v důsledku koronaviru realizací tanečních video lekcí a pozitivní příklady řešení současné krizové situace se snaží společnosti předávat prostřednictvím takzvaných Anti-Panic konferencí, které organizuje. „Pokud si máme vzít jednu dobrou věc ze současného světového dění, je to uvědomění, že jsme tady spolu. Že ať se něco stane v Africe, Asii, Evropě nebo Americe, máme to na talíři všichni. Všichni to pocítíme. Vir je demonstrací toho, že to tak je,“ říká v rozhovoru pro Radio Wave Yemi A.D.

Yemi Akinyemi Dele aka Yemi A.D. (*1981) je tanečník, choreograf, kreativní producent, moderátor, herec a od loňského roku také vyslanec dobré vůle pro Českou republiku. Je spoluzakladatelem tanečního studia Dance Academy Prague a šéfem kreativní a produkční agentury JAD Productions. Ještě jako náctiletý se v USA zúčastnil tanečních castingů na videoklipy Britney Spears nebo Michaela Jacksona. Na TV Nova uváděl hudební hitparádu ESO. V roce 2010 jako choreograf spolupracoval v Los Angeles s rapperem Kanyem Westem. Dnes se věnuje kompletní kreativitě projektů, od konceptu až po realizaci. Připravuje konference, eventy, módní přehlídky i turné. Pro světové značky dodává digitální obsah, videa nebo projekce, o kterých mimo jiné přednáší po celém světě. V rámci Asociace společenské odpovědnosti se věnuje tématům udržitelného rozvoje.

Kromě kreativní činnosti se za normálních okolností od loňského roku věnuje také šíření dobré pověsti České republiky ve světě. Jako vyslanec dobré vůle v rámci svých přednášek o tanci, reklamě nebo marketingu ve světových metropolích zmiňuje hodnoty a konkrétní příklady z Česka. „Jsem spíš pocitový člověk, který moc neřeší čísla. Když někde jsem a vidím, že je něco potřeba, tak to udělám. Díky tomu, že teď ale musím z přednášek psát reporty, jsem si uvědomil, jak je důležitá měřitelnost. Pokud chcete mít celosvětový dopad, jsou metriky důležité například pro zařazení daného projektu do výzkumů, pro jeho finanční podporu i pro jeho celkovou inspiraci,“ popisuje čestnou funkci v praxi choreograf a kreativní producent.

Yemi a Kanye West

Jaké jsou v současnosti životní priority Yemiho A.D.? Proč mu už otázky na jeho spolupráci s Kanyem Westem přijdou úsměvné? V čem vidí výhodu streamovaných tanečních lekcí? Co je to systém „collateral benefit“ a proč je pro Yemiho práci zásadní? Podle čeho si kreativní producent vybírá lidi do svého týmu? Proč podle něj často nemají mileniálové soudnost? A v jakém projektu streamovací služby Netflix se v září objeví? Vše se dozvíte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.