Josef Šlerka: Deep fake videa vám nedávají žádnou šanci poznat, že vám lžou

24. červenec 2020

Na Facebooku se objevuje falešný obsah, který manipuluje s celými volbami. Jako například falešná videa skutečných lidí vyrobená pomocí umělé inteligence. Co přesně to znamená a jaké to má dopady, informoval v lednu v pořadu Jak to vidí... Josef Šlerka.

Co je deep fake video? Je to pokročilá forma falzifikace videa. Jde o videomontáž, která využívá systémů s umělou inteligencí a neuronovými sítěmi, aby na základě zadaných parametrů vygenerovaly videa podle vašich požadavků.

V době letní týdenní pauzy pořadu Jak to vidí... vám přinášíme výběr starších témat, která v pořadu zazněla, ale která se na web zpravidla nedostanou.

„Vezmete například videa majitele Facebooku Marka Zuckerberga a natrénujete tu síť na pohyby jeho úst, na jeho hlas. A potom do videa vsunete úplně jiný text, který on sám nikdy neřekl, ale počítač vám ten obraz vygeneruje tak kvalitně, že skutečně vidíte Marka Zuckerberga, jak to říká.“

Obraz, který není pravdivý

„Už asi všichni víme, že co je napsaný, nemusí být pravda. A že je při čtení textu zapotřebí zapojit i jiné schopnosti než čtení. Tak stejně tak se teď musíme naučit, že ne všechno, co vidíme jako obraz, se skutečně stalo,“ upozorňoval už v lednu letošního roku Josef Šlerka.

Tehdy totiž Facebook oznámil, že podobná videa bude ze sociální sítě mazat. Sám inicioval vývoj technik na rozpoznávání takových videí. „Právě Facebook je totiž pod ostrou palbou, že se na něm objevuje falešný obsah, který manipuluje s celými volbami.“

Jak poznat satiru od lži?

Facebook ale zároveň upozornil, že mazat nebude satirická videa. „Pokud víte, že je to satira nebo že je to sestřih, tak to není nebezpečné. Na sestříhaných videích typu Donald Trump 52x popotáhl nosem, víte, že to je vtip. Ta věc vám nelže.“

„To, co se snaží Facebook udělat, je zabránit těm vysloveně lživým videím. Těm, které se úmyslně tváří jako pravdivé a nedávají vám šanci.“ Klíčovou roli v situaci, kdy je na internetu plno falešného obsahu, hraju mediální nebo internetová gramotnost.

Internetová gramotnost u nás roste

„Ta u nás rozhodně roste, protože před pár lety tady vůbec nebyla. Že by mohla být vyšší, je samozřejmě pravda. Ale ona nemá kam klesat, protože to je fenomén, který přišel před pár lety,“ uklidňuje Šlerka.

Související