Josef Baxa: Novela o státních zastupitelstvích? Změny by se měly dělat v klidných časech

29. květen 2019

Jsou na místě diskuze o změnách, kterými chce nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová zasáhnout do struktury státních zastupitelství?

Parlamentní strany kromě SPD jednaly u kulatého stolu o možnostech, jak posílit nezávislost státních zástupců. Shodli se, že nejvyšší státní zástupce by měl být vládou odvolatelný pouze po kárném řízení (nikoli bez udání důvodu, jak je to teď) a jeho funkční období by mělo být předem ohraničené.

Posílení nezávislosti je na místě

Demonstrace proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové  a proti premiérovi Andreji Babišovi, Václavské náměstí 21.5.2019

Podle soudce Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy by tyto změny mohly prospět. Ostatně diskuze o nich probíhá už několik let.Ale myslím, že tyhle věci se mají dělat v klidných časech,“ uvažuje Baxa.

„Nová pravidla by měla postupně nabíhat do praxe, aby to nepokoušelo současné činitele s pravomocí jmenovat nové státní zástupce využít jich ve svůj prospěch,“ říká soudce v pořadu Jak to vidí...

Nutná jsou jasná kritéria

Josef Baxa

Pokud teď vláda říká, že s tím chce něco udělat, nemůže se ubránit podezření, že to dělá k vlastnímu prospěchu z existujících důvodů.“ Obavám ze zneužití by podle Baxy měla předcházet i jasně daná kritéria:

  • kdo může být jmenován,
  • z jakých důvodů,
  • kým,
  • v jakém procesu.

Jasně stanovena má být i délka funkčního období nebo to, zda je možné do úřadu nastoupit opakovaně. „Tyto změny jsou ovšem pouze organizační,“ upozorňuje Baxa.

Začít se musí u trestního řádu

Klíčem ke všemu je trestní řád, který upravuje kompetence státních zástupců v trestním řízení. Teprve od něj by se mělo odvinout organizační uspořádání celé soustavy a ne obráceně.“ Novelizace šedesát let starého trestního řádu ale zatím na obzoru není.

„Když se ministři neustále střídají, neprojevuje se to pochopitelně pozitivně na postupu legislativních prací. Je na politicích, aby řekli, jaké z navrhovaných řešení zvolíme. Tento tah na branku tady ale bohužel vidět není.“

Další témata rozhovoru: Jak po druhé světové válce vznikala nová německá ústava, takzvaný Grundgesetz? V čem byla unikátní předválečná výmarská ústava a proč nezabránila nástupu totalitní moci v Německu? Kdy by měla společnost uvažovat o změnách ústavy? A co jsou hlavní plusy naší současné ústavy? Mají mobilní operátoři právo skladovat osobní data klientů?

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související