Jiří Hlaváč: Nemorální je uplácet, ale i úplatky brát. Pořád věřím, že je v našem hokeji víc Bukačů a Lenerů než Růžičků

11. červen 2015

Co má společného kauza hokejového trenéra Vladimíra Růžičky a anketa HRDiNA.CZ? Svým způsobem hodně. Hlavně v rovině morální.

Trenér Růžička je (nebo dnes už spíše byl) hrdinou pro nejednoho sportovce. Hudebnímu pedagogovi Jiřímu Hlaváčovi je z toho smutno. „Je to člověk, který hokeji obětoval celý život, dal mu maximum a nikdy se jen nevezl na vlně přízně. Na druhé straně se tady objevila šedá zóna, do které ale nevidím,“ říká.

Vladimír Růžička byl obviněný podnikatelem Miroslavem Palaščákem, že přijal 500 000 korun za to, že jeho syna nechá víc hrát. Vedení hokejové Slávie, kde Růžička trénuje prvoligový tým, se ale od celé kauzy distancovalo a tvrdí, že s tím nemá nic společného. Včera Růžička navíc oznámil, že rezignuje na post trenéra hokejové reprezentace.

Morálka chybí u obou stran

Obě strany, jak ta, která uplácí, tak ta, která si peníze vezme, jsou podle Hlaváče nemorální. „Vždyť si přece i ten otec musí uvědomit, že předbíhá v řadě. To je nekorektní a neprofesionální. A jeho syn si pak zvykne na to, že nemusí pořádně pracovat, ale že se to dá dělat i jinak.“


Chci pořád věřit, že se v českém hokeji pohybuje víc Bukačů a Lenerů než lidí, kteří chodí s pytlíkem peněz, aby se jejich syn dostal do prvních lavic.

Trenér Růžička je osobností veřejně činnou a musí se chovat trochu jinak. „Nechme to ale pořádně prošetřit. V tuto chvíli je to jen rozehraná partie. Hokejovou terminologií bych řekl, že jsme na konci první třetiny,“ říká Hlaváč.

Hrdinové, kteří se vzepřeli

Přesto, že jsme hokejový národ, tak na prvních místech ankety Českého rozhlasu HRDiNA.CZ žádného hokejistu nenajdete. Zatím je na prvním místě Jan Hus, T. G. Masaryk a Václav Havel.

„Tato jména jsou pro mě osobnosti, které se vzepřely diktátu, tehdejší moci a zlořádu. Tito lidé se byli schopni postavit do čela hnutí odporu, a to je už opravdu velká věc,“ tvrdí Hlaváč.

Čtěte také


Hrdinství je třeba hledat i kolem sebe. Každý, kdo odvádí odpovědně svou práci, umí být laskavý, tak dává naději jiným. Projevuje tak určitou míru hrdinství a je tak hrdinou okamžiku.

Osobní hrdinství?

A dokázal by riskovat vlastní život za někoho dalšího? „Tato otázka jde až pod kůži. Já nevím. Ale chci věřit, že ano. Já opravdu ctím fair play, chci, aby tady byl řád, mír, nebyla nadřazenost. Nebyl jsem prostě nikdy v té situaci, že bych se musel rozhodnout.“

Pak ale přiznal, že jednou vytáhl topícího spolužáka z řeky. Když ostatní utekli. „Byla to ale jen shoda šťastných okolností, že se mi ho podařilo vytáhnout. Nic víc.“

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 9 (27.05.2015)

Je úplatkářská aféra ve FIFA pro Jiřího Hlaváče stejná jako v případě našeho hokeje? Jak se dívá na reformu školství? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Jiří Hlaváč
Spustit audio