Jiří Březina starší: Umí labutě počítat?

3. květen 2024

Tuhle u rybníka mě napadlo, jak jsou na tom labutě s počítáním. Často sleduju labuťáka, jak brání svůj revír před vetřelci a chová se při tom tak systematicky, jako by si je opravdu uměl spočítat.

Jiná zvířata ovšem umí počítat prokazatelně. O opicích je to známé dávno, papoušci napočítají nejmíň do šesti, vrány do sedmnácti a holubi prý dokonce dokážou pracovat s nerovnostmi.

Počítat umí i kormoráni, a to nejméně do osmi. Přišlo se na to docela kuriózním způsobem. Asijští rybáři kormorány používají (nebo spíš zneužívají) k rybolovu. Kormorán přivázaný na provázku chytí rybu, ale nemůže ji spolknout, protože má na krku kroužek. Rybář mu ji sebere a chudák kormorán musí pod vodu znovu. Až když ho rybář obere o sedm úlovků, kroužek mu uvolní a tím mu milostivě dovolí osmou rybu spolknout.

Ale když chce nějaký hrabivý rybář kormorány o osmou rybu ošidit a odměnu jim odepře, ptáci vstoupí do stávky a odmítají se potopit. Mají své úlovky spočítané.

A cože je na tom labuťákovi z úvodu tak zajímavého? Hájí si revír, a tak vyhání z rybníka nejen cizí labutě, ale také divoké husy, které přistanou na hladině. Často jen na chvíli, aby si odpočinuli na tahu, ale to je tomuhle pantátovi jedno. Nemají tam co dělat a basta! Tak dlouho je pronásleduje po vodě i vzduchem, najíždí na ně a štípe je zobákem, až chudáci zjistí, že bude lepší změnit lokál.

Ale razance té obrany není vždycky stejná a řídí se počtem protivníků. Na osamělou husu nebo husí pár startuje labuťák zuřivě a neúnavně, ale když jsou husy tři nebo čtyři, jsou už útoky spíš předstírané, brzy je vzdá a pak jen hrdým postojem dává najevo, že se s nimi nechce zahazovat. A jakmile sedne na hladinu víc husí než pět, natož celé hejno, klidí se pan domácí stranou s výrazem, který nejspíš znamená „Vítejte u nás, ať se vám tu líbí“.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.