Jehlou přímo do oka, tak se léčí degenerace sítnice

16. listopad 2017 16:16

Onemocnění podmíněné věkem takzvaná  makulární degenerace (VPDM) je v rozvinutých zemích nejčastější příčinou praktické slepoty lidí starších padesáti let. Postihuje centrální část oční sítnice, která se nazývá žlutá skvrna, zkráceně makula.

„Sítnice v oku hraje důležitou roli, protože vytváří obraz. Najdeme ji na zadní části oka a nejvýznamnějšímu místu v něm se říká centrální krajina. Ta slouží k tomu, abychom viděli ostře a také vše, co je uprostřed. Jestli oko dobře funguje, nebo jak moc je už poškozeno, zjistíme při vyšetření speciálním přístrojem na klinice,“ říká pardubický lékař Vladimír Korda.

Ještě před deseti lety docházelo k degeneraci sítnice od padesátého pátého roku, teď už se věková hranice snížila pod padesát. „Ve věku sedmdesáti let ošetřujeme s tímto onemocněním asi 15 procent pacientů, od osmdesáti let je to každý čtvrtý.“

Co je atrofie

Sítnice se vlivem ubývání buněk postupně ztenčuje a tento jev se odborně jmenuje atrofie. Prvním signálem pro člověka je skutečnost, že přestává vidět nablízko a mizí mu určité části obrazu. „Problém poznáte hned, když čtete slovo a nevidíte písmenka, která jsou uprostřed. Díváte se člověku do obličeje, a najednou nemá nos, nebo mu chybí oči. Při obědě najednou ze středu talíře zmizí zeleninová obloha,“ popisuje lékař.

Jak říká doktor Korda, je dokázáno, že degeneraci oční sítnice můžete zastavit, nebo její nástup oddálit některými potravinami a vitamínovými doplňky, které zařadíte do jídelníčku. Nic nepokazíte listovou zeleninou jako je špenát nebo hlávkový salát. Dnes už jsou v lékárnách běžně dostupné preparáty se stavební látkou lutein, ta je v jídle také nezbytně nutná. V neposlední řadě doplňte vitamíny C a zinek.

Jehlou přímo do oka

Pokud má klient onemocnění sítnice už v pokročilém stádiu, domluví se s ním lékaři na nejnovější metodě léčení, nitrooční aplikaci. „Ve stříkačce máme látku, která působí přímo na centrální krajinu a uzavírá nežádoucí nově vytvořené cévy, které v nemocném oku vznikají. Snižuje i jejich počet. V průběhu jednoho až dvou let aplikujeme od 3 do 10 injekcí, během pravidelných návštěv. Oko vpich po umrtvení a rozkapání kapkami necítí. Jehla zavedená uprostřed je silná jako vlas.“

autor: Věra Říhová
Spustit audio