Je vaše dítě v sektě? Nepřesvědčujte, nehádejte se s ním ani se mu nevysmívejte, varuje odborník

3. listopad 2021

Díky internetu se dosah nových náboženských hnutí a sekt značně rozšířil a přístup k němu mohou mít i čím dál mladší děti. Pokud rodiče zjistí, že si dítě píše se členy sekty nebo mezi ně přímo chodí, mohou být zákazy spíš na škodu.

Religionista Zdeněk Vojtíšek varuje, že tím můžeme situaci spíš zhoršit: „Jako rodiče jsme zvyklí, že máme na děti vliv, ale v této oblasti to nefunguje. Když dítě přijde z nějaké radikální skupiny, tak je na náboženské věci ‚chytřejší‘ než my a vůbec neočekává, že bychom ho mohli nějak poučit, naopak ono bude chtít poučit nás. Když se s ním budeme hádat, jen situaci zhoršíme.“

Zdeněk Vojtíšek

Religionista doporučuje raději mluvit s dítětem o tom, co prožívá, co mu takové společenství dává, a snažit se dítě spíš jemně nasměrovat. Pomoci může také, pokud s dětmi budeme mluvit o náboženství už v raném věku.

„O náboženství je dobré s dětmi mluvit od začátku, hned jak začnou brát rozum. Někdy si neuvědomujeme, že náboženství je běžnou součástí našich životů. Spojujeme si ho s nějakou institucí, ale dnes je v naší společnosti velmi silná vrstva náboženského života, která je individuální. Lidé si vybírají různé prvky různých náboženství a tím žijí. A bylo by dobré, aby byl i takový náboženský život s dětmi sdílen,“ říká Vojtíšek.

sekta, náboženství, rituál, setkání

Proč v Česku našla úkryt sekta, která bije děti? A mají být členům sekt děti odebírány? Poslechněte si Houpačky s religionistou Zdeňkem Vojtíškem.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.