Jaroslav Šebek: Trump, Brexit, Fillon... 2016 je rokem vítězství přehlížených

30. listopad 2016

Pravicové primárky ve Francii mají svého vítěze. Na francouzského prezidenta bude kandidovat bývalý premiér Fillon. Prezident se ale bude volit i v jiných zemích. Jaká nás ještě letos čekají překvapení?

Bývalý francouzský premiér Francois Fillon porazil i Nicolase Sarkozyho, který byl považován za jednoho z hlavních favoritů prezidentských voleb ve Francii. „Vítězství Fillona patří mezi překvapivé události letošního roku. Tato překvapení zatím bohužel nekončí,“ hodnotí historik Jaroslav Šebek.

Fillonovo vítězství média označují za vítězství přehlíženého. Tak by se ale dal titulovat celý rok 2016. „I třeba vítězství Donalda Trumpa nebo zastánců Brexitu ve Velké Británii. A ještě to nekončí,“ upozorňuje Šebek. Do konce roku se totiž konají ještě prezidentské volby v Rakousku a volby v Itálii.

„Letošní rok je rokem vítězství přehlížených. Je to opožděná reakce na všechny problémy, které se dlouhodobě vršily a neřešily. Tento trend může pokračovat. Příští rok jsou volby ve Francii a Nizozemsku, a především ve Spolkové republice Německo a v říjnu i u nás,“ dodává.

Šedá myš u kormidla?

Fillon byl podle Šebka „šedou úřednickou myší, předseda vlády, který se nijak neprofiloval. Jeho drtivé vítězství ukazuje na změnu nálad ve francouzské společnosti.“ Podle mnohých si jen Fillon svou prací postupně budoval pozici. „Určitě to není typický charismaticky vystupující člověk,“ připouští historik.

„Patří k silně konzervativním politikům. Je to hluboce věřící katolík, který má výhrady například proti partnerství homosexuálů. Má tvrdé názory v oblasti ekonomiky. Je to zanícený thatcherista. Politika baronky Thatcherové ve Velké Británii ovšem vedla k silné sociální polarizaci v 80. letech.“ Budou ale Fillonovy názory akceptovatelné v levicově a sociálně orientované Francii?

autoři: kko , Jaroslav Šebek
Spustit audio