Jaroslav Šebek: Podle Britů jsme špína, která se musí vymést. Nebudou to brzy říkat i Němci?

1. červenec 2016

Evropa po brexitu musí pojmenovat jeho příčiny. Ale hlavně znovu hledat své hodnoty. Jinak dopadneme stejně jako v roce 1938.

„Musíme se zamyslet nad zdánlivě zbytečnými otázkami: Jak chceme nově formulovat naší identitu? Co jsme? Kam směřujeme? A k čemu se hlásíme? Řekl bych, že tohle nevíme vůbec,“ říká Jaroslav Šebek. Jen tak prý konečně pochopíme, proč je pro nás tak důležité zůstat součástí EU.

Jako za okupace v roce 1938

„Ten hlavní důvod u tak malé země jako ČR je geopolitická bezpečnost, kterou musíme mít pokrytou spoluprací s okolními státy.“ Pokud to nepochopíme, dopadneme podle historika stejně jako v roce 1938, kdy měl prezident Edvard Beneš pocit, že jsme proti nacistům zůstali úplně sami.

„Nemůžeme přece opakovat stejnou chybu a být jen hříčkou na fotbalovém hřišti.“ Jak sám vidí důvody brexitu? Britové vystoupili z EU kvůli potlačování své národní identity. Kvůli pocitu, že jsou přehlížení, že se jim lže a že selhaly elity. O ekonomiku, o které se mluví nejvíc, skoro nešlo.

Logo

Britové našli nepřítele!

V celé Británii zhoustla atmosféra. Posilují xenofobní nálady proti Východoevropanům. „O Východu se tam dnes říká, že je to špína, která musí okamžitě ven. Nebudou to ale za chvíli říkat i Němci nebo Rakušané? Vyhánění jednoho čerta Belzebubem k ničemu dobrému opravdu nevede.“

Každý, kdo s plnými ústy národních zájmů křičí o dalším „exitu“ z EU, zájmy své země podle Šebka poškozuje. „Právě teď se mění geopolitická situace v Evropě. Britové na nějakou dobu určitě vliv ztratí. Populisté budou určitě tvrdit, že nám jinde bude líp. Ale podívejte se na Londýn, kde se nikdo nemá k odpovědnosti.“


Erozní proces EU začal daleko před brexitem. Lisabonskou smlouvou. Ta nastavila technokratická a technologická pravidla volající po stmelení členských zemí do velkého celku. Kvůli konkurenceschopnosti s USA, Čínou a Ruskem.

Historická paralela brexitu

Historik připomíná, že během Studené války v 60. letech podobně vystoupila Francie z vojenské části NATO. „Západ se tehdy cítil Francouzi zrazený. Rozhodně to idylická doba nebyla.“ My jsme tehdy byli součástí zemí Varšavské smlouvy.

autoři: lup , zis , Jaroslav Šebek
Spustit audio