Jan Jirák: Žena jako agentka 007? Je to konec Jamese Bonda, jak ho známe

19. červenec 2019

Novým tajným agentem 007 má být poprvé v dějinách bondovek žena a černoška. Ze série už se ale podle mediálního teoretika vytratily i jiné charakteristické rysy.

„Jde o snahu prodloužit komerční úspěch bondovské série ze 60. let v podmínkách, kdy je už původní pojetí mužného, šovinistického, věčně trošku podroušeného dobyvatele ženských srdcí neudržitelné,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí mediální teoretik Jan Jirák.

Smysl pro sebeironii

Daniel Craig aka James Bond

„Z hlediska kulturního vnímání je to konec Jamese Bonda, jak ho známe.“ Ze série se podle Jiráka postupně vytrácí i další charakteristický rys Bonda – smysl pro sebeironii.

Bondovo odcházení

Série s Danielem Craigem se pokusila jít do prvoplánové, realistické roviny. Myslím, že se to docela vydařilo. Ale původní koncept se tím postupně opouští a obsazení ženské hrdinky do role agenta 007 je toho dalším dokladem.“

Lashana Lynchová nebude James Bond

Podle nejmenovaného zdroje, na který se odkazuje Daily Mail, zastihuje chystaný snímek Daniela Craiga aka Jamese Bonda v důchodu. Z něj je odvolán zpět do akce, aby se postavil novému protivníkovi. Postava Lynchové po penzionovaném agentovi tak jen převezme označení 007. Zatím tak stále není jasné, který herec vystřídá Craiga v roli Bonda.

Další témata rozhovoru: nárůst internetové kriminality; úspěch TV série Černobyl; důsledky masové turistiky; mají politici povinnost informovat veřejnost o svém zdravotním stavu?

autoři: Zita Senková , Jan Jirák , and
Spustit audio

Související