Jak se vůbec opovažujete... Z memů s Gretou Thunberg mrazí v zádech

7. říjen 2019
Fenomem

Na konci září pronesla vůdkyně klimatického hnutí Greta Thunberg emotivní projev na půdě Organizace spojených národů. Varovala v něm, že lidstvo stojí na pokraji zkázy, a světové politiky obvinila z toho, že myslí jen na peníze. Vážné téma i její verva vzbudily pozornost médií i sociálních sítí a samozřejmě na něj zareagovali i tvůrci memů.

Internetoví kutilové vzali projev a spojili ho s nějakým hudebním podkladem. Vzniklo několik trapových či EDM remixů, ten zdaleka nejpopulárnější ale nakonec byl remix s názvem Greta Thunberg Sings Swedish Death Metal zveřejněný den po projevu šestnáctileté Švédky. Internetový tvůrce John Mollusk přezpíval text projevu metalovým growlem a spolu s podkladem z distortovaných kytar ho přidal k videu. „Líbila se mi její vášeň a naštvanost. A slova, která zvolala, mi evokovala temnotu metalu, který miluju: Entombed, Gojira, At the Gates, Sepultura,“ prohlásil Mollusk.

Metalový remix projevu nasbíral za týden čtyři miliony přehrání a pak ho nasdílel kanál FridaysForFuture, organizující klimatické stávky. Sama Greta Thunberg dokonce na Twitteru prohlásila, že od této chvíle už nechce dělat nic jiného než zpívat death metal.

Dalším oblíbeným motivem se stala hláška z projevu „How dare you…“ (Jak si vůbec dovolujete...), kterou internetoví kutilové montují na různé situace z filmů nebo jiných virálů. Pozornost na sebe ostatně vázala už cesta Grety Thunberg jachtou, na níž se dopravila do New Yorku, aby nemusela přes oceán letět.

Bohatým zdrojem memů je i na kameru zachycená situace, v níž se Greta Thunberg v budově OSN potkala s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, nejznámějším popíračem změny klimatu. Nemluvili spolu, jen se minuli na chodbě a přísný a naštvaný pohled, který Greta prezidentovi věnovala, mluví za všechno. Death stare („smrtící pohled“) šestnáctileté aktivistky oběhl internet a lidé si z něho udělali nové makro, kam mohli dopisovat, kdo je kdo. Podle jednoho obrázku se Trump rovná dinosauři a Greta je asteroid, který má narušit jeho vládu nad světem. Populární je i fotka s „remixem“ Trumpovy čepice Make America Great Again s novým textem – Make America Greta Again.

Aktivity Grety Thunberg neprovází na internetu jen nadšení, ale také diskuze, nebo rovnou zostuzení pochybovačů, to ale tak nějak patří k internetové kultuře, která nemá nikdy daleko k cynismu. Na reakcích se také ukazuje generační propast mezi zastánci a popírači boje s klimatickou změnou. Aktivistka má ale jednoznačnou zásluhu na tom, že se díky ní konečně začalo nahlas mluvit o hrozící katastrofě ekologického systému. Emoce, které do svého projevu vložila, odpovídají vážnosti situace. Snad memy budou mít svůj podíl na probuzení ekologického vědomí lidstva.

Poslechněte si dnešní Fenomem a dozvíte se, jak internetoví kutilové reagovali na návštěvu Grety Thunberg na klimatickém summitu OSN, kdo přirovnal Donalda Trumpa k dinosaurům a proč zdaleka nejlepší remix, který Greta po návštěvě New Yorku dostala, byl ten deathmetalový.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.