Jak rozumět etiketám. Čím kratší složení potravinářského výrobku, tím lepší, říká poradkyně

Většina lidí etikety na potravinách nečte, nebo jim nerozumí. Jsou plné údajů, ale jak se v nich zorientovat? Co by měly obsahovat, i jak je to s trvanlivostí potravin, nejen o tom si s nutriční poradkyní Irenou Šedivou povídala moderátorka Iveta Kalátová.

Čtěte také

Jak Irena Šedivá zdůraznila, na každém obalu výrobku by měla být uvedena země původu, výrobce, nebo dovozce, gramáž, datum spotřeby a také způsob skladování. Důležitou položkou u každého potravinářského výrobku je i jeho složení.

„Když jdete do obchodu, nejdete si kupovat směsi, jdete si pro základní potravinu. (…) V jakém pořadí jsou složky na výrobku uvedeny, v takovém zastoupení v potravině jsou. Tedy, čím kratší složení, tím lépe; většinou si totiž přídavnými látkami výrobci pomáhají a schovávají určitou nekvalitu,“ vysvětlila

O čem vypovídá tabulka nutričních hodnot? Proč sledovat glykemický index potravin? Co je nejlepší „kartáč střev“ a na co dát pozor u vlákniny? V čem je zrádné smoothie? Jsou všechna „éčka“ v potravinách špatná? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.