Jak rok 1968 zasáhl do života obyčejných lidí na Moravě. Poslechněte si jejich příběhy

22. srpen 2018

Připomene padesát let staré události, kdy na jih Moravy přijely sovětské tanky. Srpen 1968 očima našich redaktorů, historiků a pamětníků...

Začínáme na Břeclavsku, kterým tanky z maďarského Györu projely směrem na Brno. Podle historiků silnice křižovala těžká technika vojsk Varšavské smlouvy celý týden.

První oběti

Během prvních deseti dnů okupace Československa v srpnu 1968 zemřelo nejméně osmdesát Čechů a Slováků. Jedinou obětí na Vyškovsku byla Ilja Sušánková z Bučovic, manželka zástupce velitele tamní vojenské posádky. Zabila ji střela sovětského vojáka, která 25. srpna náhodou trefila okno, za nímž žena stála.

Na fotografii je Josef Medřický, velitel vojenské posádky v Bučovicích

Do rodiny Viliama Debnára z Hostěnic na Brněnsku zasáhla okupace v srpnu 1968 bolestně. Muže totiž zastřelila v Brně sovětská hlídka, když jel v autě se svým synem. K vyšetřovacím spisům veřejné bezpečnosti v archivu bezpečnostních složek v Kanicích se dostal historik Jan Břečka.

21. srpna 1968 zastřelil jeden ze sovětských vojáků v Brně teprve šestnáctiletého Josefa Žemličku z Omic. Čeští vyšetřovatelé se pokusili viníka dopadnout. Svědčí o tom spis, do kterého v archivu bezpečnostních složek v Kanicích nahlédl historik Jan Břečka.

Obětí okupace byl teprve 16letý chlapec

Zmizelá socha Masaryka

Zatímco v jiných místech republiky byly památky věnované Tomáši Garrigue Masarykovi odstraňované už na počátku 50. let, v Hodoníně stál ještě na počátku 60. let. Tehdy dal generál Janulík při návštěvě Hodonína pokyn k odstranění sochy. Zmizela v roce 1961 a nikdo nevěděl kam. Našla se až o několik let později na zámku v Miloticích, rozřezaná na několik kusů.

Smazané kroniky i zvednuté závory

Karel Jakl při své emigraci do Rakouska týden po vpádu okupačních vojsk a Petr Pajpach jako ředitel a autor expozice Muzea železné opony ve Valticích vzpomínají na setkání s členy pohraniční stráže. Jejich přístup k odlivu Čechoslováků na Západ těsně po okupaci totiž nebyl tak striktní, jak by se z vypjatých srpnových dnů mohlo zdát.

autor: lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.