Jak předejít spratkovitému dospívání chlapců a usnadnit jim i sobě cestu k dospělosti

13. červen 2016

Různé kmeny napříč kontinenty si vytvořily způsoby, jak dát chlapcům najevo, že už nejsou děti. Moc dobře totiž věděly, že když to neudělají, mladíci předvedou svůj vzdor. Proto vznikla tradice rituálů, které byly vždy spojeny s utrpením, bolestí, opouštěním a následným znovuzrozením do pozice člena společenstva.

„Ono je to prostě sakra jiné, když kluk projde takovýmto hlubokým zážitkem a je pak přijat mezi dospělé muže. Jak to ale udělat, když nemáme po ruce nějaký zažitý mustr a nechce se nám kopírovat nějaké indiánské tradice?“ Tuto otázku si položila maminka dvou synů Lucie Ernestová. Nechtěla, aby její děti patřily mezi nezodpovědné jedince, kteří dnes nejsou výjimkou ani po čtyřicítce. Jejich maminky je i v tomto věku mají za malé chlapce.

Nedělejte dětem sluhy, varuje Lidmila Pekařová

rodina, procházka, západ slunce

S výchovou dětí jsou stále větší problémy. Bezradně se díváme na naše potomky a ptáme se sami sebe, kde jsme udělali chybu. Jak je možné, že naši prarodiče to zvládali s přehledem?

Jde vlastně o oslavu ukončení dětství a vstupu do puberty. Pro mnohé hrůzostrašný pojem puberta se tak může stát očekávaným obdobím. Když totiž takovému „spratkovitému“ puberťákovi dáte důvěru a více prostoru pro sebezodpovědnost, ztratí potřebu se tolik vymezovat. Jeho pozice je už totiž vymezena touto iniciací. Chlapec se tímto aktem nestává zcela rovnocenný otci, na to si musí ještě dlouho počkat. Dostává ale příležitost se na svůj vzor dotahovat.

Kdy je ten správný věk

Obřad oslavy konce dětství by se měl správně načasovat. A to na dobu, kdy chlapci začínají vykazovat fyzické znaky dospívání. Lucie Ernestová určila pro svého syna věk jedenáct let, konec páté třídy. A využila prázdninového období, kdy se dají uskutečnit výpravy do přírody.

Navíc po prázdninách začínají na druhém stupni nebo v jiném prostředí na gymnáziu s jinými učiteli a tak trochu bez nálepky a s čistým štítem. Charakter výuky se mění a chlapci mají více příležitosti předvést své schopnosti ve vědeckých předmětech. Správnou dobu můžete vyhodnotit sami s ohledem na vaši rodinu.

Příprava na Den ukončení dětství

Den ukončení dětství je třeba dopředu naplánovat a syna na to připravit. Minimálně mu oznámit, že v tento den bude ukončeno jeho dětství a nastane dospívání. Pokud navíc zvládnete hovor o sexu a principu ženské menstruace, bude to velké plus. Mnohé sice znají od spolužáků, ale pokud se vám to podaří, můžete poopravit případné nedostatky. „Nám se tento hovor rozplynul v trapnosti, ale to proto, že jsme nevystihli vhodnou chvíli. Bohužel stalo se, ale na významu celého procesu to neubralo,“ přiznala se Lucie Ernestová.

zlost, zloba, naštvanost

„Mluvili jsme o rituálu jako o Dni ukončení dětství. V ten den chlapec přijde o některá dětská privilegia, ale jiná získá. My jsme mu slíbili zrušit rodičovskou kontrolu na počítači a kontrolu úklidu jeho pokoje. Je to jeho věc, ovšem stále není plnoletý a jeho aktivity nebo pasivity nesmí překročit určité meze. Stále je součásti rodiny, jejíž pravidla musí respektovat.“

Oslava na Den ukončení dětství

Je to jedinečný neopakovatelný den v životě. Stanovte si termín dopředu na konkrétní datum, pozvěte přátele a rodinu a domluvte se na míře obřadnosti, která vám bude vyhovovat. Chlapce by měl životem provázet i “duchovní otec”, rodinný přítel, kmotr, strýc. Takový důvěrník za kterým se chodí, když si za rodiči netroufne. Dědové jsou určitě prima.

Dary

Důležité jsou důstojné dary od členů rodiny. Od otce se hodí nůž, hodinky nebo nějaký rodinný nebo jiný symbolický předmět.

„David dostal od táty švýcarský nůž, který si předali v důvěrném rozhovoru u večerního ohně na chlapské výpravě. Já jsem Davidovi připravila sadu fotografií z jeho dětství a sehnala hezký zamykací kufřík na ukládání cenností, kam si uložil připomínky svého dětství. Prohlížení fotek a vzpomínání na prožité chvíle byl pro všechny moc krásný zážitek, který nádherně uzavřel jeho dětskou životní etapu. Uložil je symbolicky do kufru a s nimi i pár svých dětských cenností. David naopak vybral a věnoval některé své hračky svým kamarádům,“ popsala Den ukončení dětství Lucie Ernestová.

Výprava za dobrodružstvím s otcem

Chlapec by měl projít určitou mírou strádání, aby si sám v sobě zasloužil být velkým. Lucie Ernestová popisuje jejich cestu: „Naši chlapi vyrazili před úplňkovou nocí nocovat pod širák na ostroh nad Vltavou. Nějaké významné strádání to nebylo, ale na Davidovi bylo znát, že ho intenzivní prožitek vyčerpal. Muži by měli cestou sdílet své životní příběhy a zkušenosti. Nezapomenutelným zážitkem pro Davida zůstane jeho cesta lodí s tátou na ostrov Komodo a Flores v Indonésii. To byla pravá výprava za hranice známého a pohodlného.“

Tolerantní výchova ničí dětem hodnoty. Jsou nezvladatelné, zlé a ničeho si neváží

Chlapec, dítě, kluk

Shovívavá výchova končí špatně. Děti, kterým rodiče nevymezili hranice, mají problémy se sebeovládáním. Chybí jim motivace, disciplína a odpovědnost.

Úpravy v dětském pokoji jsou pro dítě také velmi důležité. Přestavba nábytku, nové povlečení, nové obrázky nebo plakáty, vše vychází z nápadů dítěte. Při vstupu do nového pokoje byste pak měli zásadně klepat a tím vlastně přenést zodpovědnost za tento prostor na dítě.

Nečekané přínosy

„Opravdu se ten den stal přelomovým. Posunulo to vnímání celé rodiny. Jednáme s Davidem prostě jinak. Je neuvěřitelné, jak se jeho nálada zbortí a vzdorovitost se hlásí ke slovu, když sklouzneme k modelu „jsi dítě“. Každý se v rodině cítíme dobře v určité pozici. Když nás z ní někdo (nebo my sami) vyšoupne, tak je zle," říká Ernestová.

„David sám se cítí zodpovědnější a dá se s ním mnohem lépe domluvit na práci kolem domu i doma. David je větší parťák s tátou. Je víc sám sebou. Cítím, jak se ode mne pomalu vzdaluje. Bolí to…ale je to dobře, protože jedině tak to je opravdové a správné. Jedna etapa končí a další lákavá začíná,“ dodává.

Den ukončení dětství můžete uspořádat i pro dívky. Mnohdy je jejich puberta ještě bolestivější, než ta chlapecká. Možná jim i vám pomůže právě tento rituál, kdy část zodpovědnosti svěříte do jejich rukou.

autor: jsl
Spustit audio

Související