Ivan Hoffman: Výkupné za odmítnutí migrantů? To Evropu jen ještě víc rozdělí

9. květen 2016

Evropská komise chce ve středu 11. května navrhnout úpravu tzv. dublinského systému: země, které odmítnou přijmout migranta, mají zaplatit „výkupné“ ve výši necelých 7 milionů korun. Reakce členských zemí se různí.

Země zavalené uprchlíky ho považují za logický a solidární. Jinde si kladou otázku, proč se do migrační krize hrnout a mít problémy v budoucnu? „Je to jen další ukázka, jak dnes Evropa neumí hovořit jednotným hlasem a že má velké potíže,“ říká Ivan Hoffman.


Ivan Hoffman, komentátorEvropa přátelského společenství pomalu zaniká, ale začínáme mít Brusel, který se lidem vzdaluje!

Proč řešit co nemusíme?

„My nemáme koloniální minulost, nikdy jsme netěžili z práce gastarbajtrů, které jsme k sobě nezvali, a pracovali sami na sobě. Proč bychom si měli uměle vytvářet problém, který jinde lidem velmi komplikuje život, když ho řešit vůbec nemusíme?“ Oba postoje se dají sladit jen těžko, pokud vůbec.

A řešit je silou? To je taky dost problematické. „Pak totiž EU začne víc připomínat nadnárodní korporaci než prestižní klub, kde jsou lidi spolu rádi a třeba i proto, že je to jistým způsobem sexy,“ říká Hoffman. Je dalším „krokem stranou“ předběžný souhlas Evropské komise s bezvízovým stykem s Tureckem?

Dohoda s Tureckem? Další omyl

Je to jeden ze 72 bodů společné dohody, která by měla pomoci Evropě řešit migrační krizi. „Myslím, že s Tureckem to bude ještě složitější. Obavy z jejich vlivu vyjádřila už řada zemí.“ Problém je už i uvnitř turecké politiky: nikdo neví, o co jim jde, jestli se chtějí s Evropou sbližovat, nebo ne.

Odchod Ahmeta Davutoglua věštilo víkendové rozhodnutí užšího vedení vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje

Premiér, který celou dohodu vyjednal, totiž rezignoval. Prezident Recep Erdoğan už prohlásil, že v žádném případě nehodlá změnit některé protiteroristické zákony, které jsou opět podmínkou pro další vyjednávání. „Vše je tak znovu otevřené a nejasné,“ dodává komentátor.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio