Ivan Hoffman: Vláda postupuje metodou pokus-omyl. Podstatné je, aby se udržela struktura trhu

20. duben 2020

Od pondělí vláda začíná s postupným uvolňováním karanténních opatření. Jdou kroky vlády správným směrem?

V pondělí otevírají své provozovny řemeslníci nebo autobazary. Zákazníci se vrátí i na farmářská tržiště. Povolené jsou svatby do 10 lidí nebo venkovní tréninky profesionálních sportovců. Ošetřovné se zvýší z 60 na 80 %.

Uvolňování opatření bude probíhat v pěti etapách.

„Vláda ustoupila poptávce po státu, na jaký jsme zvyklí. Který se nám příliš neplete do života a který občany neomezuje,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. V pěti plánovaných vlnách uvolňování podle něj nemá smysl hledat systém.

Protože o viru a mechanismu jeho šíření se pořád moc neví, musí  prý vláda postupovat způsobem pokus-omyl. „Vláda zvládla v úvodu situaci dobře, asi zachránila spoustu životů. Ale bude za to nakonec po zásluze potrestána.“

Čeká nás rozhazování peněz z vrtulníku

„Ekonomické škody jsou velké a někdo to bude muset zaplatit. Vláda z toho nemůže vyjít dobře.“ Hoffman souhlasí s některými ekonomy, že teď nemá význam přísně sledovat standardní ekonomické ukazatele.

Čtěte také

„To podstatné je, aby se vůbec udržela struktura trhu. Aby se udrželo co nejvíc firem. Aby lidé nepřišli o práci a o výplaty.“ Na druhou stranu stát podle Hoffmana nemůže pomoci všem. Jako možné řešení navrhuje zavedení tzv. základního příjmu.

„Za normálních poměrů to nemůže projít. Jsme zvyklí, že člověk má být odměněn za vykonanou práci. A nikoli dostávat něco zadarmo. Protože pak si toho neváží,“ zamýšlí se komentátor.

Nespravedlivá spravedlnost

„Ale v této situaci by se jednalo o jakousi nespravedlivou spravedlnost. Anebo spravedlivou nespravedlnost. Měli bychom jistotu, že nikdo nebude o hladu. Že každý bude schopen dostát svým základním závazkům. A uvolnilo by to ruce k řešení strukturálních problémů, které před námi stojí.“

Další témata rozhovoru: Trump vs. Světová zdravotnická organizace; kontroverze kolem adresy sídla ruské ambasády v Praze.

Spustit audio

Související