Ivan Hoffman: Nečasová bez viny? Soudkyně si asi řekla, že šlo spíš o ostudu než o zločin

1. červen 2015

Zatím nepravomocné rozhodnutí soudu v kauze bývalé šéfky vládního kabinetu otřáslo veřejností. Zproštění obžaloby asi nikdo nečekal. Vždyť kvůli této kauze padla vláda Petra Nečase.

„Je to už ale poněkolikáté, co se z dramatu stala fraška. Asi to je tím, že žijeme v divadelním prostředí,“ říká ironicky komentátor Ivan Hoffman.

Soudkyně Helena Králová totiž bývalou šéfku kabinetu zprostila obžaloby v části obvinění, které se týkalo údajného zneužití vojenského zpravodajství.

Pověst osvoboditelky

„Vypadá to tak, že u nás nejde o to, kdo je souzen, ale kdo ho soudí,“ míní komentátor. Soudkyně je prý jedna z našich nejdéle soudících. Rozhodovala už v době totality. „Je pověstná tím, že podezřelé často osvobozuje. A zřejmě si řekla, že šlo víc o obrovskou ostudu, než o zločin.“

Čtěte také

Největším trestem pro obžalovanou tak možná mělo být zveřejnění odposlechů, ve kterých se k tehdejšímu premiérovi chová opravdu neurvale. „Je pravda, že si neumím přestavit horší trest,“ říká Hoffman.


Šikana ve vládě
Odposlechy daly svědectví o tom, jak je možné šikanovat nadřízeného, i když je to premiér. Paradoxně je teď ze šikany podřízených obviněný ministr školství Marcel Chládek. Premiér Bohuslav Sobotka návrh na jeho odvolání předal prezidentovi. Zeman ale vyčkává a s Chládkem chce nejdřív mluvit. „Rozlišit šikanu nadřízeného od náročnosti na práci podřízených je těžké,“ myslí si Hoffman. „Je trochu divné, že by Chládek takhle riskoval židli.“

I když rozhodnutí ještě není pravomocné, většina právníků rozhodně nepředpokládala, že navržených 3,5 roku odnětí svobody skončí úplným zproštěním. Bez viny jsou podle soudkyně Králové i další tři obvinění zpravodajci rozvědky: Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek.

Zdůvodnění se nikdy nedozvíme

Ve verdiktu zazněla pouze věta: „V žalobě označené skutky nejsou trestným činem.“ Bližší zdůvodnění se asi nikdy nedozvíme. Odkázala totiž na utajované skutečnosti, kterým se tento případ kvůli rozvědce po celou dobu řídil.

Žalobce se na místě odvolal, obhájce ale upozornil, že odvolací soud už nemůže rozhodnout o vině Jany Nečasové a uložit jí trest. Odvolací soud teď už může jen prvoinstanční verdikt potvrdit, nebo zrušit a vrátit znovu k projednání.

Zakroucené paragrafy

„Náš paragraf je tak zakroucený, že může být každým soudcem vykládaný jinak. Ale nemělo by to být nekonečné,“ říká Hoffman. „Možná je to impulz, aby zákony byly sepsány přísněji, aby neumožňovaly různý výklad. Pak nám totiž některá rozhodnutí soudců rozum nebere. A určitě to není dobré pro pocit, že žijeme v právním státě.“

Jana Nagyová Nečasová soud

Jak komentuje možnost přijetí Eura v Česku? Je čas na odpuštění a smíření po 70 letech? Proč máme tolik vyloučených lokalit a co říká na skandál ve FIFA? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.