Ivan Hoffman: Bojovat proti kuřákům je pokrytectví!

30. květen 2016

Poslaneckou sněmovnou minulý týden zatřásla koaliční bouře kvůli nepřijetí protikuřáckého zákona. Podle komentátora je to ale jen šaškárna na voliče, která nám život nezmění.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce ve středu zamítnutý zákon znovu předložit. „Já nikdy nevím, co z našich poslanců vypadne. Zrovna teď se docela vyznamenali,“ říká Ivan Hoffman. „Stále ale platí: tabák není pochutina, ale škodlivina. A kuřáci určitě dál budou vykazování někam, kam není vidět a kde nejsou cítit.“

Trapné vládní pokrytectví

Proč se ale nepronásledují výrobci a distributoři tabáku a „vadí“ až jeho konzumace? ptá se komentátor. „Je to obrovské pokrytectví. Pokud jsou cigarety legální a stát na nich neobyčejně dobře vydělává, pak je hodně zvláštní s tabákem bojovat až ve chvíli, kdy si ho někdo koupí.“

Shození návrhu zákona (navíc koaličními partnery) je docela směšné. „Je to ukázka trapné nekomunikace nebo koaličních naschválů,“ myslí si Hoffman. Zvlášť pak u zákona, který se projednává měsíce a jen ve třetím čtení měl na 250 pozměňovacích návrhů (o kterých se podrobně a poctivě hlasovalo).

ANO říká návrhu NE

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU

S protikuřáckým zákonem (jako celkem) odmítli souhlasit někteří poslanci ANO. Důvodem bylo schválení pozměňovacího návrhu, ve kterém poslanec Marek Benda (ODS) navrhoval zřízení kuřáren přímo v restauracích.

Zákon zakazuje kouřit nejen v restauracích, ale i na otevřených zastávkách MHD a v zoo. Naopak v čajovnách si můžete zapálit vodní dýmky, v divadlech, kinech a sportovních halách pak elektronické cigarety.

Kdo za to může?

Po nepřijetí zákona jsme mohli sledovat svalování viny jednoho na druhého. „Ukazuje se, že poslanci naslouchají nejrůznějším lobbistům a rádcům, ale rozhodně ne profesionálům, a už vůbec ne veřejnosti, která by přivítala, kdybychom tady měli funkční zákony.“ Sněmovní přestřelka ale rozhodně nehrozí rozpadem vládní koalice.

„Oni přece mají dobré výdělky, vzali si hypotéky, které musejí splácet, a tak si přece kvůli jednomu zákonu sami rybník nevypustí. Je to jen šaškárna na voliče, která jim má jen získat body. Je to jen divadlo, které nám náš běžný život přece nezmění,“ domnívá se Ivan Hoffman.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: iho , lup , zis
Spustit audio