Ingenuity - první vrtulníček na Marsu a letošní plány výzkumu Sluneční soustavy od Jupiteru dál

19. únor 2024

In memoriam Ingenuity (4:27) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Běžel čas v mladém vesmíru pomaleji? (19:23) – Kosmonautika 2024, 7. část: K Jupiteru a ještě dál (25:16) 

V úvodním přehledu zajímavostí se zmíníme o pravděpodobném výskytu kočky divoké na Křivoklátsku, představíme vám nový druh druhohorního letce pterosaura ze skotského ostrova Skye, ponoříme se na dno Baltu u německého pobřeží, kde se skrývá asi nejstarší megalitická stavba, kterou známe, povíme si o extrémně vzácném mikrometeoritu z jižní Itálie a nakonec vás překvapíme informací o skrytém oceánu na Saturnově měsíčku Mimas.

Ingenuity – první vrtulníček na Marsu dolétal

Marsovské vozítko Perseverance

Před třemi lety, 18. února 2021, přistálo v marsovském kráteru Jezero americké vozítko Perseverance. Kráter byl kdysi dávno skutečným jezerem, do něhož ústily dvě řeky, po kterých zbyly nánosy usazenin v říčních deltách. Vědci tuto oblast vyhodnotili jako ideální místo, kde by mohla být šance najít stopy existence dávného života, který, byť třeba jen v podobě mikroorganismů, na rudé planetě před miliony let skutečně mohl vzniknout. Rover Perseverance měl kromě své vlastní práce na povrch Marsu vysadit i technologický demonstrátor – vrtulníček Ingenuity. Od toho se nečekalo víc než jen pár zkušebních vzletů. Jednoduchý přístroj však překonal všechna očekávání.

Čtvrtý let vrtulníku Ingenuity (vpravo uprostřed), který 30. 4. na Marsu zachytil robotický rover Perseverance

Z technologického demonstrátoru Ingenuity se stal přelomový projekt, který nám představil popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Strojní fakulty ČVUT v Praze. Jak byl vrtulníček Ingenuity ovládán? Na jeho testy bylo původně vyčleněno 30 dní, počítalo se maximálně s pěti vzlety – a pak měl rover Perseverance vrtulníček opustit a věnovat se vlastní výzkumné činnosti. Ingenuity však nakonec provedl neuvěřitelných dvaasedmdesát letů. Stal se pro Perseverance souputníkem a dokonce průzkumníkem. Prakticky dva a půl roku pomáhaly jeho snímky vybírat a plánovat další trasu pohybu roveru. Co všechno Ingenuity na Marsu dokázal?

Kosmonautika 2024: K Jupiteru a dál

Sonda JUICE a měsíce Io, Europa, Ganymedes a Callisto

V poslední části přehledu očekávaných událostí ve výzkumu vesmíru, který pro nás připravil popularizátor kosmonautiky Dušan Majer, si nejprve představíme dvě sondy k Jupiteru. V letošním roce by se k němu měla vydat dlouho očekávaná americká sonda Europa Clipper, která má zkoumat, jak už její název napovídá, především Jupiterův měsíc Europa. Na cestě k největší planetě Sluneční soustavy Jupiteru je od loňského roku také evropská sonda, pojmenovaná Juice.

A na závěr se podíváme na samé hranice naši Sluneční soustavy. Právě tam se pohybují tři nejvzdálenější dosud fungující vyslanci pozemské techniky a vědy – sonda New Horizons a Voyagery 1 a 2.

Spustit audio

Související