Ilona Švihlíková: Komu hnutí Trikolora odloudí voliče?

11. červen 2019

„Chceme vrátit zemi občanům.“ Václav Klaus ml. představil nové hnutí Trikolora. Odkud bude rekrutovat voliče?

„Jedná se patrně o stranu ideově národně konzervativní. To znamená, že určitě může částečně čapnout s ODS, což už se děje. Pak nějaký segment od podporovatelů Tomia Okamury, ale konec konců i od voličů Ano,“ uvažuje Ilona Švihlíková.

Cílí na seniory

„Cílí na segment seniorů, což je významný segment. Jsou to lidé, kteří chodí k volbám. Je to zacílení poměrně chytré, ale tam je už pevně usazeno Ano.“ Kromě Václava Klause ml. oznámil vznik nového subjektu ještě Martin Jaroš.

„Je vidět, že politická scéna u nás kvasí a že budou asi vznikat i další subjekty. Ale je zajímavé, že se všichni rvou napravo,“ uvažuje ekonomka. „Třeba sociální demokracie vůbec netuší, kdo je její volič.“

Pustá levice

„Téměř všichni se domnívají, že jediným voličským segmentem je pravicověji orientovaný liberální měšťák. Tam se všichni víceméně cpou. Pak tam je segment národně konzervativní pravice, kde teď vznikl nový subjekt. Ale na levé straně je pusto a prázdno.“

Další témata rozhovoru: konec šéfky SPD Andrey Nahlesové; sociální demokracie v Dánsku; hnutí Trikolora Václava Klause ml.; modernizace mezinárodního daňového systému.

Spustit audio

Související