Hrabalovu chatu v Kersku koupí kraj za 9,9 milionu korun. Bude tam expozice věnovaná životu a tvorbě spisovatele

29. listopad 2021 18:06

Středočeští zastupitelé dnes schválili odkoupení chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Hejtmanství za budovu a okolní pozemek zaplatí 9,9 milionu korun. Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko.

Chata se v létě objevila v nabídce realitní kanceláře, prodávající za ni požadoval 11,9 milionu korun. Při následných jednáních se podařilo cenu snížit. Opoziční zastupitel za ANO Robert Bezděk poukázal na to, že cena obvyklá v daném místě by byla ještě nižší, a to necelých šest milionů korun. Krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci) ale namítl, že objekt má nejen stavební, ale také kulturně-historickou hodnotu. Výslednou cenu považuje za kompromisní a ocenil, že zájemci dali přednost kraji před soukromými zájemci.

"Myslím, že jsme udělali pro kulturu naší země obrovský krok," řekla po dnešním hlasování hejtmanka Petra Pecková (STAN). Jak dodala, kraj vlastní i značnou část pozůstalosti po jednom z našich nejvýznamnějších spisovatelů a tak se možná vrátí do chaty psací stroj a do garáže mistrovo auto. Po dnešním jednání zastupitelů by měl následovat podpis kupní smlouvy a odkoupení chaty má být uhrazeno ještě z letošního rozpočtu.

Čtěte také

Nová expozice v Hrabalově chatě bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ale budou moci chatu prohlédnout dříve, například při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Expozice by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím takzvané rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku zároveň vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky.

Na přípravě expozice a provozu se mají podílet za kraj Polabské muzeum a za ministerstvo kultury Památník národního písemnictví. Kraj a ministerstvo se k tomu již dříve zavázaly v memorandu o spolupráci. „Kromě toho, že se návštěvníci podívají do chaty, rádi bychom tam pořádali i nějaké workshopy,“ dodal ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Čtěte také

Kersko je součástí obce Hradišťko na Nymbursku. Sousedé z chatové osady byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela. Spisovatel chatu koupil v roce 1965. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu sousedům.

autoři: Markéta Šulejová , Von | zdroj: ČTK
Spustit audio