Horská služba zahájila kampaň Chraňte mozky

3. prosinec 2011

Jejím cílem je aktivně upozorňovat na dění na sjezdovkách, na nebezpečí jízdy bez přilby na lyžích i na snowboardu a jak správně dodržovat bezpečnost na sjezdovkách. Záchranáři totiž do areálů například v loni vyjížděli k téměř 6500 případům, z toho necelých 1200 bylo právě úrazů hlavy.

Bohužel, právě ty mohou skončit i smrtí. Do kampaně se proto zapojily jak některé skiareály - například Špindlerův mlýn v Krkonoších, Šumavský Špičák či Kouty nad Desnou v Jeseníkách, tak i Horská služba České republiky.

Horská služba už řadu let upozorňuje na fakt, že bez přilby a bez dodržování zásad Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách ohrožují jezdci na našich sjezdovkách zdraví a životy jak své, tak ostatních okolo.

Lyžování - Poustevny (ilustrační foto)

Horská služba ČR se zasazuje o to, aby se povinnost nosit na lyžích přilbu podařilo zakotvit do legislativního rámce v ČR, minimálně u dětí do 15 ti let.

Důvodem je stále stoupající počet těžkých úrazů při lyžování, především úrazy hlavy, které mohou a často také mají trvalé následky, nebo končí smrtí. Daleko těžší následky mají u lyžařů, kteří nepoužívají přilbu.

autor: par
Spustit audio