Hlučínští hasiči mají speciální vůz. Triton odolá střelám i tlakové vlně

19. únor 2020 05:22

Hasičský záchranný útvar v Hlučíně má dvě nová speciální auta. Hasiči přebrali největší cisternu v Česku o objemu 21 tisíc litrů a také odolnou stříkačku s označením CZS 15. Té hasiči říkají Triton a používat ji budou při zásazích v extrémních podmínkách.

Auto je vybavené tak, aby zvládlo pracovat při požárech v lesích nebo třeba v továrnách, kde hrozí exploze. Záchranný útvar o něj začal usilovat mimo jiné po zkušenostech s likvidováním výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

V extrémním nebezpečí

„Díky kamerám se jezdí velmi dobře, auto má silnou akceleraci,“ popisuje velitel družstva David Krátký. Už při nastupování je slyšet, že se nacházíme v přetlakové kabině. „Posádka je tak stoprocentně chráněná.“

Nové auto bude sloužit především v místech, kde hasičům při zásahu hrozí extrémní nebezpečí. „Konkrétně tam, kde krajští hasiči potřebují pomoct speciální technikou, kterou disponujeme,“ dodává Ivo Adámek.

Nadstandardní ochrana posádky

Na první pohled robustní auto stálo 13,5 milionu korun. Vzniklo doslova na míru pro záchranný sbor.

Jeho největším unikátem je způsob ochrany hasičů. Kabina totiž byla původně vyvinutá pro vojenské účely.

„Úroveň balistické ochrany odpovídá projektilům z ručních zbraní. Odolává střepinám a tlakové vlně, které odpovídají výbuchu 50 kilo TNT,“ upozorňuje Miloš Němec, vedoucí vývoje a konstrukce společnosti Excalibur Army, která měla kabinu při vývoji na starosti.

Hasičský Triton je umístěn v Hlučíně. Zasahovat ale bude po celé zemi.

autoři: ova , par

Související