Historik fotografie: Karel Čapek byl nejvýznamnější amatérský fotograf své doby. Jeho snímky rozhodně nebyly jen ilustrační

Za úspěchem knihy Dášeňka čili život štěněte stály taky autorovy snímky. Historik fotografie Pavel Scheufler ale upozorňuje i na další Čapkovu fotografickou tvorbu. Podívejte se!

„Čapkova fotka se stala autentickým doprovodem slova. Poprvé to bylo u Dášeňky,“ říká historik fotografie Pavel Scheufler. Uvědomte si, že šlo o začátek 30. let. Bylo to něco unikátního. Podle historika stojí Čapkovy autorské fotografie i za čtenářskou oblíbeností knihy. Jen za Čapkova života vyšla devětkrát.

„Před očima obecného lidu se ale rázem stal nejvýznamnějším amatérským fotografem a prototypem člověka s kamerou doby.“ Čapek-fotograf měl ale ještě další rozměry. Jednu dobu fotil nejrůznější zátiší jako boty na zápraží, květiny, knihy, kliky nebo zvířata na zahradě.

Fotil i boty

Krásné fotky krajiny a místních lidí vznikly na Oravě. Dokumentoval ale i osobnosti, se kterými se potkával: prezidenta Masaryka, spisovatele Ferdinanda Peroutku, Františka Langra, Alfreda Fuchse nebo i vlastní ženu Olgu Scheinpflugovou (na snímku níže).

Karel Čapek: Olga Scheinpflugová u fjordu

Fotografie nemá přece úkolu krásnějšího než provádět a uchovat konskripci nekonečné skutečnosti kolem nás.
Karel Čapek: O umění a kultuře

Zaznamenávat jednoduché věci jako květiny, sluneční paprsky nebo stíny souviselo s atmosférou doby. Čistota a jednoduchost je něco, co přitahuje. Dnes nás zajímají hlavně extrémy. „Čapek dokázal zachytit kouzlo okamžiku, ale taky nám tady nechal svůj způsob myšlení. Svého ducha.“

Dnes jsou nejvzácnější negativy

Archiváři dnes nejvíc oceňují Čapkovy prvotní negativy. Tehdy se totiž fotilo na formát 6 x 6 cm (viz foto se Scheinpflugovou). Teprve při vyvolávání v temné komoře se vybíral výřez. „Duše historika se až zatetelí, když v negativech najde něco, co Čapkovi v kompozici vadilo, ale nám teď kdeco objasní. Nejen kdy a kde byla pořízena, ale i kdo třeba stál v pozadí.“

Historik fotografie Pavel Scheufler

Další fotografie Karla Čapka najdete na stránkách Městské knihovny v Praze. Stejně jako jeho spisovatelské dílo volně ke stažení. Vybíráme z něj pro vás pasáž o focení. Jak vidno, tenkrát se začínající nadšenec potýkal se stejnými problémy jako dnes.

autoři: lup , Ondřej Kepka
Spustit audio