György Konrád: Má utopie

5. listopad 2013

Autor se zamýšlí nad tématy života v současné době i v budoucnosti, vývojem urbanistiky a architektury i nad negativními jevy, které přináší moderní civilizace. Úvahy maďarského spisovatele a myslitele z jeho tvorby vybral a přeložil Milan Navrátil.

Maďarský spisovatel György Konrád se narodil 2. dubna 1933 v Berettyóújfalu nedaleko Debrecína v židovské rodině.

Koncem druhé světové války utekl i se svými sourozenci z rodného kraje do Budapešti, kde se ukrývali před deportací do Osvětimi.

Po válce studoval maďarštinu, studia ukončil v roce 1956, kdy v Maďarsku rovněž vypuklo protikomunistické povstání. György Konrád tehdy vstoupil do národní gardy. Po porážce povstání pracoval jako sociolog.

V roce 1969 vyšel jeho první román Kurátor. V roce 1974 se dostal do konfliktu s režimem uveřejněním kritické studie Cesta inteligence k třídní moci (1974).

Po vydání románu Zakladatel města (1977) mu bylo v Maďarsku zakázáno publikovat. Přestal veřejně vystupovat, hodně cestoval a jeho román Spoluviník vyšel v Maďarsku pouze v samizdatu. Po porážce komunismu vydal román Kamenné hodiny (1994).

V letech 1993–1997 pracoval jako prezident Akademie umění v Berlíně.

Byl vyznamenán mnoha cenami za literaturu i za boj za lidská práva.


Účinkuje: Rudolf Pellar

Autor: György KonrádVybral a přeložil: Milan NavrátilRežie: Jan Tůma

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.