Globální změny jsou obsáhlejší než jazyk, kterým o nich můžeme mluvit, říká spisovatel Andri Snær Magnason

24. srpen 2022
Záložka

Islandský spisovatel Andri Snær Magnason ve své knize O času a vodě píše o oteplování, tání ledovců, zvyšování hladiny moří, oxidu uhličitém, odpadcích a korálech, ale taky o své rodině. Proč se rozhodl psát o proměnách světa v čase a nutnosti ochrany životního prostředí? Více v rozhovoru tlumočeném Martou Bartoškovou, která zároveň knížku vydanou v nakladatelství Argo přeložila.

Magnason byl původně básník, o ekologii se začal zajímat kvůli konkrétní kauze, která se týkala jednoho místa na Islandu a jeho ochrany. „Tenkrát byla v sázce tak krásné části islandské přírody, že mě to v tu chvíli přišlo důležitější než cokoliv, co bych byl schopný napsat.“ Dnes je ale jeho povinností vyprávět příběhy, a tak informovat lidi o tom, co se děje s naší planetou.

Andri Snær Magnason: O času a vodě

Všechny změny paradigmat trvají, například uzákonění volebního práva neznamenalo okamžitý příliv žen do parlamentu. Stejně tak trvá, než se vyvine jazyk. Například pojmenování jednoho ze zásadních globálních problémů – acidifikace oceánů a moří – vzniklo teprve nedávno.

Magnason se ve své knížce zabývá taky tím, proč nerozumíme jádru problému, i když o něm mluvíme. „Kdybych vám teď řekl, že vám na hlavu spadne klavír, okamžitě utečete. Když ale přijde řeč na klimatické změny, tak jen kýváte hlavou.“ Je to vlastně jako ten příběh se žábou v hrnci. Vědci by nám měli říkat, co všechno je v sázce, i když je to špatné.

Poslechněte si rozhovor s islandským spisovatelem, který kdysi kandidoval na prezidenta. Dozvíte se, co můžete udělat pro lepší zítřky.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.