Generace Z je lapená ve světě internetu a sociálních sítí. Umí to s nimi a co ji trápí?

7. listopad 2022

Emma se nebojí otevřít témata, která v Trenduj ještě nebyla. Taky hraje na trubku a celoročně ji baví halloweenský makeup, který zabere i několik hodin. Upřímně, kolik takových lidí znáte? ;-)

Dvanáctiletá Emma miluje zvířata, zpívá ve sboru, hraje na trubku a dost ji baví orientační běh. Evu Sinkovičovou překvapuje, jak zodpovědně řeší i téma sebeprezentace na sociálních sítích.

„Musíte si představit situaci, že někdo vezme vaši fotku a vyvěsí ji jako plakát ven nebo vaše učitelka ve třídě promítne vaše video, vy s tím musíte být v pohodě a nesmíte se za to stydět,“ říká Emma s tím, že spousta jejích vrstevníků nad tím, co zveřejňuje na sítích, vůbec nepřemýšlí.

Trendy, o kterých v podcastu uslyšíte:

  • Ne/soukromí na sociálních sítích – Jsou součástí našeho života. Dochází nám, jak může náš obsah na sítích někdo zneužít? Jak tam chceme působit?
  • Podzimní líčení – Odbarvené obočí, clean look (minimul makeupu), péče o pleť.
  • Co trápí generaci Z? – Technologie jako zábava i zdroj problémů. Spousta možností, hejty, samota, nuda... Co s tím?

Tipy od Emmy:

  • Buďte na sítích takoví, jací jste v realitě a chraňte si soukromí
  • Make up „když nestíhám“ – použijte jen trochu korektoru pod oči a na nos, podtrhne to ty správné věci, můžete tím toho hodně zamaskovat a výsledek je super!
  • Když se cítíte mizerně, nebuďte na to sami, svěřte se, uleví se vám.

Co zaujalo Emmu na mladé vědkyni Markétě Klíčové? V jaké době by chtěla žít, kdyby si mohla vybrat? To se dozvíte, když si poslechnete další díl Trenduj!

VÝZVA: Chcete taky přijít do Trenduj?

Napište Evě na email radiojunior@rozhlas.cz a do předmětu napište Trenduj. Pošlete info o sobě a taky zhruba minutovou nahrávku vašeho hlasu. Možná právě vy budete dalším hostem téhle talkshow!

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související