Genderová specialistka Nina Fárová: Na sexuální aféru jsme „čekali“! Je nutné rozproudit diskuzi

9. červen 2021

Podle nejnovější zprávy Evropské komis musí ženy odpracovat o 51 dní víc, aby vydělaly to samé, co jejich mužští kolegové. Pandemie navíc ukázala, že hlavně ženy vykonávají hůře placené práce a přitom bývají v často zmiňované první linii. 

Čtěte také

„Feminismus není nějaká děsivá odstrašující ideologie. Feminismus je o tom, že chceme pro muže a pro ženy stejná práva. Chceme, aby mohli se svými životy nakládat tak, jak oni chtějí a ne tak, jak jim říká okolí, že by měli. Genderové otázky z tohoto vycházejí. Není to něco, čeho bychom se měli bát, co by nás ohrožovalo. Naopak je to něco, co mužům a ženám přinese svobodnější životy," říká genderová specialistka Nina Fárová.

Nina Fárová, Ph.D., odborná asistentka Katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

„Najednou jsme si všimli, že ženy potřebujeme, že tvoří klíčovou infrastrukturu různých pozic, která je často upozadňovaná jako jsou učitelky, zdravotní sestry, sociální pracovnice. Já doufám, že si těchto profesí začneme víc vážit a nebudeme tyto profese brát jako něco druhořadého."

Hodně se diskutuje také o lingvistické stránce. Je podle vás potřeba mít pro každý mužský tvar i ten ženský?

„To je velmi populární téma. V sociálních vědách vidíme už od 70tých let výzkumy, které zdůrazňují, že jazyk předurčuje to, jak přemýšlíme. To, co jsme schopni říct v jazyce, má velký význam, protože jazyk omezuje to, jak o věcech mluvíme, jak jsme o nich schopni přemýšlet. My si sice můžeme říkat, že tam ty ženy vidíme, ale reálně je tam nevidíme. A hodně věcí je o zvyku. Jakmile si zvyknete říkat chiruržka, chemička, občanka, tak vám to nebude připadat divné."

Nina Fárová, Ph.D., odborná asistentka Katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Mgr. Nina Fárová, Ph.D.

je postdoktorandkou Sociologického ústavu Akademie věd ČRv oddělení NKC - gender a věda, kde se podílí na několika výzkumých projektech zaměřených na vědu a výzkum. Dlouhodobě se věnuje tématu mužů a maskulinit ve vzdělávání, dalším jejím výzkumným zaměřením je vztah genderu, vědy a technologií.

Co znamená, že žena má být ženou a muž mužem? Mají ženy používat své „ženské zbraně"? Jaké kolektivy jsou nejvýkonnější? Co způsobila kauza Dominika Feriho? Poslechněte si celý rozhovor s Ninou Fárovou.

Spustit audio

Související