Film Vlastníci se baví na účet černochů a gayů. Baví se ještě ale diváci?

26. listopad 2019

Popkulturní pořad Kompot tentokrát recenzuje nový český film Vlastníci a koncert Charli XCX. Stálo za to obojí vidět? Za nejočekávanějším filmem příštího festivalu v Sundance stojí virální sága z Twitteru. Ta má stejné téma jako současný skandál, který řeší britská královská rodina: kuplířství, ve kterém figurují i nezletilí. Proč by jim všem měly pomoci rodinné konstelace? Poslechněte si celý díl.

Nový film Jiřího Havelky Vlastníci je podle Hanky podařená konverzační komedie, kterou psal a režíroval člověk s vizí předat i poselství, což v žánru „česká zábava“ nebývá úplně běžné. Skvělá Tereza Ramba podává svůj životní výkon a Vojtěch Kotek jí v roli manžela přesvědčivě nahrává. Herecký ansámbl je vedle dobrého scénáře celkově silný: kdo by se nechtěl dívat na Dagmar Havlovou v komické paruce, jak ztvárňuje pavlačovou bábu? Jednu z nejvýraznějších a nezáviděníhodných rolí má zatím nepříliš známý Andrej Polák v roli homosexuálního vlastníka, který je po většinu filmu ostatními ponižován. Je to prostředek k zobrazení malosti jeho sousedů, nebo humor, kterému se diváci v kině smějí? Poslechněte si celou recenzi!

Logo

Nacházíme se uprostřed nejšílenějšího skandálu britské královské rodiny. Princ Andrew je zapleten do kuplířské kauzy amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, který se v srpnu oběsil ve vězeňské cele. Proti vévodovi z Yorku vypovídala údajná oběť, kterou Epstein v sedmnácti letech dohazoval svým kamarádům včetně Andrewa. Jedním z nejokřídlenějších životních hesel britské královny Alžběty je „nestěžuj si a nevysvětluj“. To se potvrdilo i při televizním rozhovoru na televizi BBC, kde se princ snažil očistit. Místo toho se totiž zapletl například do historky o tom, že se jako člen královské rodiny nikdy nedotýká lidí na veřejnosti, a proto fotografie, na kterých svou údajnou oběť objímá kolem pasu, nejsou důvěryhodné. Co ještě princ Andrew řekl v rozhovoru? Pusťte si Kompot.

Důvěryhodnost se často skloňovala i v souvislosti s literárním pokladem z Twitteru, za kterým stojí Aziah King, známá na internetu spíše jako Zolarmoon. Sága o 160+ tweetech, kterou na sociální síť vypustila v roce 2016, vypráví o jednom dramatickém víkendu na Floridě, kam jela spolu s tanečnicí u tyče, kterou v podstatě neznala. Tu navíc doprovázel její snoubenec a další známý, o kterém se vzápětí dozvídáme, že byl nejen její pasák. Příběh, který – jak sama později přiznala – zdramatizovala, nenadchl jen její followery, ale také známé osobnosti jako Solange, Missy Elliott či Katy Perry, které různé části samy sdílely dál. V současnosti se už dokonce na motivy příběhu natáčí film Zola, který se s velkou pravděpodobností objeví v programu příštího ročníku filmového festivalu v Sundance. Více o nepravděpodobném trháku uslyšíte ve zbytku dílu.

Charli XCX v pražském klubu Roxy pozvala na pódium i české drag queen. Šimona však na koncertu nejvíce zaujala light designérka celé show. Proč? To se dozvíte také v dalším díle popkulturního pořadu Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.