Farmáři z Plzeňského kraje protestovali u hranic proti politice EU, připojili se i Němci

22. únor 2024 15:35

Farmáři z Plzeňského kraje protestovali na Domažlicku u hranic s Německem proti politice EU. U přechodu Folmava jela zhruba dvacetikilometrovou rychlostí kolona o délce asi 1,5 km.

Protest farmářů Plzeňského kraje

Na hraničním přechodu se připojili Němci, kteří nepřijeli s traktory, ale jen ve 25 osobních a terénních vozech. Kolona pak směřovala od Folmavy na kruhový objezd u Draženova, kde se otočila, jela zpět na přechod, odkud se vozy v 11:40 rozjely zpět do svých farem. Protestní akce, které se v regionu konaly ještě na Klatovsku a na Plzeňsku, skončily všechny po 12. hodině. Žádné problémy nevznikly.

Z Mrákova vyrazilo za hustého deště přes 40 traktorů s českými vlajkami. Na mezinárodní silnici I/26 do Německa vyjely u České Kubice. Hlavní tah z Kubice na Folmavu, který měl být zhruba na hodinu uzavřený, byl nakonec průjezdný. "Spolupráce s policií byla perfektní, nikde na trase nebyly žádné problémy," řekl ředitel domažlické Agrární komory (AK) Ludvík Jírovec.

Protest farmářů Plzeňského kraje

Kolona nikde nestála. "Němci nakonec traktory nevzali, aby to tady ještě víc nezhoršili. Jeli v koloně ve 25 autech. Přijel i zástupce německého zemědělského svazu," řekl Jírovec. Bavorští farmáři měli strach, aby ti, kteří nehospodaří na české straně a nemají zelenou kartu, neměli s průjezdem své techniky na české straně problémy. "Šlo jenom o vyjádření podpory, kterou my jsme jim také před měsícem vyjádřili," řekl Jírovec. Na hraničním přechodu Folmava nebyla žádná blokáda ani proslovy. "Jenom jsme se rozloučili, abychom neblokovali transport," uvedl.

Protest farmářů Plzeňského kraje

Podle předsedy Zemědělského a obchodního družstva Mrákov Jiřího Schambergera farmáři protestní akci hodně podporují, jeli zástupci z celého okresu i z Tachovska, a to ze všech farem - velkých i malých. "Největším problémem jsou nastavené parametry Green Dealu, tedy nesplnitelné požadavky vůči zemědělcům, které nás omezují a dostávají nás ze hry na všech trzích. A pak je to dovoz komodit ze třetích zemí. Ať je to Latinská Amerika anebo Ukrajina. To nás nejvíc trápí, trhy jsou úplně zborcené," uvedl. Podle předsedy nemohou čeští farmáři vinou omezení EU vyrobit produkty levněji. Mrákovští mají ještě ve skladech téměř 1000 tun obilí, což nikdy nebylo, v celé ČR je to asi jeden milion tun.

Protest farmářů Plzeňského kraje

Zhruba po 30 strojích vyjelo v regionu ještě v 10:00 z Číhaně na Klatovsku a z Chválenic na Plzeňsku. Podle předsedy krajské AK Jaroslava Šímy měly české vlajky a transparenty, že protestují hlavně proti "přemíře byrokracie Bruselu", "dovozům komodit pochybné kvality" a "nesmyslnému Green Dealu, který vede ke zdražování energií a omezení už tak nízké zemědělské produkce v ČR". Poklidným protestem chtěli vyslat signál, že jsou tu a připraveni přejít v blízké době k akcím, které už mohou "bolet".

Klatovští farmáři jeli z Číhaně na Klatovy, které celé projeli a následně směřovali po silnici první třídy na Domažlice. Na Plzeňsku vyjelo 33 strojů ze statku v Chválenicích, byla to téměř kilometrová kolona. Po hlavní silnici Plzeň - České Budějovice pa dojely k plzeňskému obchodnímu centru Olympia. Vozy projely tři kruhové objezdy u Olympie, kde na ně dohlížela policie. Blokovaly asi 15 minut dopravu u sjezdu z dálnice D5 od Rozvadova směr Písek, za dálničním tunelem Valík vpravo. Dálnici protest neomezil.

"Pokud pan ministr nepřijde 29. února s nějakými garancemi, tak se předběžně uvažuje, že se může demonstrovat ještě jednou z kraje března, zřejmě 12. března, ale bude se tom ještě jednat," uvedl Šíma. Podle něj měla dnešní akce ukázat, že jsou zemědělci připraveni v projevech nespokojenosti pokračovat a zesilovat je. Šíma uvedl, že smysl akce splnila. "Ukázali jsme se, nikdo se proti nám nepostavil, policisté byli vstřícní a jednali slušně. Lidé nás viděli, někteří řidiči mávali, někteří možná nadávali, ale hlavně se nic nestalo," dodal.

autor: Martina Klímová | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio