Erik Best: Pokud se ODS spojí s TOP 09, tak mají problém s lídrem. Chtělo by to sfúzovat Kalouska s Fialou

19. leden 2016

Opravdu se ODS vrací na českou politickou scénu? Podle amerického novináře nemůžeme od strany čekat zázraky. Ale na scénu se pod vedením Petra Fialy opravdu vrací. Možná má budoucnost ve spojení s TOP 09.

O uplynulé víkendu proběhl v Ostravě volební kongres ODS. Staronový předseda získal hodně silný mandát: 436 hlasů ze 470 přítomných. „Je to dobrý výběr,“ říká Erik Best. Fiala je podle něj v názorech střízlivý. Netvrdí, že obratem získá 20 % voličů. A tvrdé, asi 10% jádro voličů už má zpátky.


Nové vedení ODS:
Martin Kupka, Miloš Vystrčil, Evžen Tošenovský (staronoví), uspěla i starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. První místopředsedkyní je Alexandra Udženija.

ODS po skandálu vlády Petra Nečase padla na dno a ve sněmovně má jen 16 mandátů. Petr Fiala ale nebyl v době aféry se stranou spojený. Má tak podle Besta právo říkat, že začne znovu. „Daří se mu to ale jen částečně. Třeba výběr místopředsedů se zrovna nepovedl.“

Fialovy trable

Bestovi se nelíbí minulost radní Prahy 2 Alexandry Udženija. „Hned po jejím zvolení se totiž objevily nejasnosti kolem Janouška a dalších kmotříčků ODS. Lépe by tak bylo, kdyby místopředsedou zůstal europoslanec Jan Zahradil. Ten je neškodný a nikdo ho nepodezírá ze zkorumpovanosti,“ myslí si.

Petr Fiala osobně má pak podle novináře problém s vysvětlováním věcí veřejnosti. Mluví složitě a málokdo ho chápe. Na rozdíl třeba od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Není možná divu, že se objevují spekulace o sloučení obou stran.

Sloučí se s TOP 09?

„Už před časem jsem zaznamenal tendence k fúzi obou stran. Kdo by ale takovou stranu vedl? Chtělo by to sfúzovat Kalouska s Fialou. Kalousek je nenáviděný, Fiala zase neumí mluvit. Dohromady by byli skvělý politik,“ myslí si Best. Nápad na sloučení ODS a TOP 09 měl prý už Topolánek.

Schwarzenberga v čele TOP 09 zřejmě vystřídá Kalousek

Kalouskova strana má jinou infrastrukturu než ODS. Navíc teď asi skončí se spojenectvím s hnutím Starostové a Nezávislí (STAN). „Pokud by ke spojení ODS a TOP 09 došlo, tak jejich představa je vznik obdoby německé CDU-CSU. A nějakou spolupráci už vlastně všichni vidíme.“

Vydá se V. Klaus na Hrad?

Bývalým předsedou ODS byl i Václav Klaus. Chce se vrátit na prezidentské křeslo? „Nemyslím si, že má ambice se vrátit. Věřím mu, že když bude znovu kandidovat Miloš Zeman, tak kandidovat opravdu nebude. Ale pokud ne, tak to je jiná.“

V takovém případě prý dá všem jednoznačně najevo, že tady je silný kandidát. „Možná by pan Klaus ani nevyhrál, ale zcela jistě by od svých sponzorů získal potřebné peníze. A to je pro další kandidáty docela strašák,“ dodává Erik Best.

Je přestup policisty Martina Červíčka do politiky korektní? A kdo letos dostane zlatou sošku Oscara?

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio