Erik Best: Opozice nechce jenom demisi Andreje Babiše. Finální audit EU bude klíčový

10. červen 2019

Už šest týdnů protestují lidé ve městech za demisi ministryně spravedlnosti a za nezávislost justice. Měl by premiér Andrej Babiš, který čelí obvinění ze střetu zájmů, z politiky odejít?

Prezident Zeman ani premiér Andrej Babišovi podle svých slov nepovažují za důležité, aby věnovali pozornost protestům, které už několik týdnů zaplňují česká náměstí. Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček se naopak s představiteli hnutí Milion chvilek pro demokracii sešel.

Pan Hamáček je někde uprostřed a vidím v tom potenciální konflikt,“ říká komentátor Erik Best v pořadu Jak to vidí. „Je to další krůček uvnitř ČSSD k tomu, aby odešla z vlády. Ministři tam samozřejmě chtějí zůstat, ale jiná část ČSSD chce vládu položit. A když se pan Hamáček s demonstranty setkává, tak tato část strany bude o to silnější.“

Volební pád ČSSD by znamenal i konec vlády ANO

Pár desítek hodin před otevřením volebních místností nemohli Babiš s Hamáčkem mluvit jinak

Erik Best odhaduje, že občanské bouře v létě opadnou, aby znovu udeřily v listopadu, kdy si Česká republika připomene třicet let od sametové revoluce.

Poslední volební preference ukazují, že podpora hnutí ANO mírně klesá, ale ostatní strany provládního bloku tuto ztrátu vyvažují. Jakmile by se ale ČSSD nedostala do parlamentu, znamenalo by to, že opozice získá většinu.

Proto si myslím, že je tu určitá snaha tlačit volební preference ČSSD dolů, aby už nemohla předsedu vlády podpořit,“ spekuluje Erik Best.

Prezident Babišovu demisi nedovolí

Co by podle něj znamenala případná rezignace Andreje Babiše? „Kdyby odešel bez dohody, vznikne zmatek. Ani si neumím představit, že by to prezident dovolil,“ říká Erik Best.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš

Nemyslím si ani, že by Babiš přistoupil na výměnu na pozici premiéra například za paní Schillerovou. Myslím, že opozice nechce jenom demisi Babiše, ale chce vystrnadit ANO z politiky úplně. A proto by přišli s tím, proč další předseda vlády taky není vyhovující.“

Pozici premiéra oslabuje podle Erika Besta i zahraniční tisk, který píše o demonstracíchv Česku, a postoj Evropské unie. „Pokud finální audit dopadne v neprospěch předsedy vlády, vznikne větší tlak na jeho odchod,“ uzavírá komentátor.

Další témata rozhovoru: Mohou demonstrace na ulici změnit politický vývoj? O čem vypovídá ohlášený politický konec volebního lídra ANO v Praze Petra Stuchlíka? A co přinese výměna na postu předsedy britské vlády?

autoři: Zita Senková , Erik Best , and
Spustit audio

Související