Epidemiolog Petr Smejkal: Co můžeme hlavně dělat, je snažit se všichni proočkovat

29. červen 2021

Co můžeme udělat pro ústup pandemie? Začít bychom měli nejdříve u sebe, a když dosáhneme dobré proočkovanosti, tak se spolupodílet v rámci Evropské unie na přesunu přebytků vakcín do třetích zemí, říká infektolog a hlavní epidemiolog institutu IKEM Petr Smejkal.

Čtěte také

Zatím žádná ze známých variant nebo mutací koronaviru není podle Petra Smejkala úplně rezistentní na používané vakcíny. „Může ale být jenom částečně nebo se to může stát v budoucnu, takže i u nás se může epidemie rozjet variantou, na kterou nebudou vakcíny účinné,“ řekl v pořadu Jak to vidí…Petr Smejkal.

Situaci ohledně podzimního rozšíření takzvané delta mutace vidí Petr Smejkal optimisticky. „Ve Velké Británii stoupá, i když pomalu, počet hospitalizovaných, ale hlavní populací, kterou varianta zasahuje, jsou mladší, kterým virus zase tak neublíží, ale hlavně ti neočkovaní. Takže co my můžeme hlavně dělat, je snažit se, abychom se všichni proočkovali.“

Čím dřív se proočkujeme, tím menší šanci bude podle Smejkala virus mít, aby nás zase přelstil a vytvořil nějakou variantu, která bude na očkování rezistentní.

Odlišná účinnost

Přesto i Smejkal přiznává, že vakcíny nejsou samospásné. Například vektorové vakcíny, a to je podle epidemiologa nepotvrzené nebo je to teorie, jsou zřejmě na indickou variantu méně účinné. Nízkou účinnost proti takzvané variantě delta hlásí u čínské vakcíny například Indonésie. „Potvrzuje se to, že účinnost různých vakcín proti různým variantám viru je různá.“

Doba do hospitalizace s těžkým průběhem po podání vakcíny

Zřejmě je podle Smejkala dobře, že se u nás očkuje takzvanými mRNA vakcínami. „Ale na to si musíme počkat,“ podotýká. „Paradoxně se jich tolik bojíme, že jsou to ty nové, neozkoušené a nemáme s nimi zkušenost. Hodně lidí z nich má strach, že byly vyvinuty tak rychle.“

V konečném důsledku budou možná podle epidemiologa těmi nejlepšími proti všem různým variantám. „Ale neříkám, že ty vektorové, třeba byť jen z části, na všechny ty varianty působí také,“ míní infektolog a hlavní epidemiolog institutu IKEM Petr Smejkal.

Další témata rozhovoru: co lze vyčíst z vysokého počtu takzvaných nadúmrtí; je pandemie na ústupu; vrátíme se k životu, tak jak jsme ho žili před pandemií?

autoři: Vladimír Kroc , cpk
Spustit audio

Související