Embrya nosorožců bílých severních jsou na světě. Práce na záchraně ohroženého druhu pokračuje

12. září 2019 11:14

Nosorožci severní bílí byli ještě nedávno odsouzeni k vyhynutí. I kvůli pytlákům zůstaly loni na světě už jen poslední dvě samice. Teď se ale zdá, že by se populace těchto vzácných zvířat opět mohla rozrůst. Z vajíček odebraných zmiňovaným samicím se totiž za použití zmrazeného semene už uhynulých samců podařilo vytvořit dvě životaschopná embrya.

Významný podíl na tomto úspěchu mají i pracovníci Safari Parku Dvůr Králové a právě proto si ředitele Přemysla Rabase pozval k mikrofonu reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Zopakujme si společnou snahu zoologů prakticky z celého světa o to, aby zůstal zachován nosorožec severní bílý. V srpnu proběhl odběr vajíček od jediných dvou žijících samic.

„Celé této operaci předcházelo ovšem několik let práce, kdy jsme se na příbuzných nosorožcích učili jak získat vajíčka se samice nosorožce. V srpnu jsme naostro ze dvou posledních samic na planetě získali deset vajíček. To bylo 22. srpna. A 25. srpna se podařilo sedm z těch vajíček, která dozrála, oplodnit spermiemi dvou již dávno uhynulých samců," vysvětluje Přemysl Rabas.

A čekalo se, jaký bude další vývoj.

„Aby se nakonec ukázalo, že z oněch sedmi oplodněných vajíček se ve dvou případech vytvořilo embryo. To znamená, že nyní už můžeme říct, což je převratné, že máme dvě embrya severních bílých nosorožců zamražena. Převratné je to především v tom, že jde de facto o vyhynulý druh."

Velký úspěch při záchraně severních bílých nosorožců! Vědci vytvořili dvě životaschopná embrya

Tímto úspěchem ale celý proces záchrany druhy zdaleka nekončí. Není jasné, jestli se narodí nový nosorožec.

„Otevřely se nám další dveře na dlouhé cestě. A my nyní musíme každé tři, čtyři měsíce jet znovu do Afriky, samicím odebírat další vajíčka a vytvářet z nich další embrya. Abychom si vytvořili co největší zásobu embryí nosorožců severních bílých v kryobance. A paralelně s tím budeme rozvíjet techniku, jak co nejlépe vložit embryo do příjemkyně, do samice příbuzného druhu nosorožce, která by embryo donosila."

Čtěte také

Přemysl Rabas také upozorňuje na možná úskalí celého procesu.
„V případě odběru vajíček nás tlačí čas, protože ony samice stárnou a my potřebujeme získat těch vajíček co největší množství. Ale v případě trénování vložení embryí do příjemkyně nás už čas netlačí, protože zárodky budou zamraženy a my si počkáme na dobu, kdy šance na uchycení embrya bude co největší."

Odhadnout, kdy by se mohl narodit nový nosorožec severní bílý, je ale v této chvíli složité.

„To opravdu není jednoduché říci. My chceme, aby šance na uchycení embrya byla co největší. To znamená, že nebudeme spěchat. Musíme mít jistotu, že to již není pokus, ale že se jedná o ověřenou techniku. Já bych řekl, že dříve než za rok to nebude, do čtyř či pěti let by se to mohlo podařit," dodává Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Projekt BioRescue
Odběr vajíček z nosorožčích samic je součástí mezinárodního výzkumného projektu s názvem BioRescue, na němž se podílí IZW Berlín, Avantea a Safari Park Dvůr Králové. Cílem projektu není pouze vytvoření embrya v laboratoři z odebraných vajíček a spermatu, ale zahrnuje rovněž výzkum vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: Jan Stejskal - Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související