Druhým dnem v Česku pokračují státní maturity. Maturanti zasedli do lavic i v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji se zkouška dospělosti týká zhruba 3600 maturantů. Kvůli koronaviru se letošní maturity konají asi o měsíc později. Samozřejmě za přísných hygienických podmínek.

V pondělí žáci dělali testy z matematiky a anglického jazyka. Dnes byl na programu didaktický test z českého jazyka a testy z němčiny, španělštiny a ruštiny. Například k budově Gymnázia Luďka Pika v Plzni na Doubravce první studenti přicházeli už kolem půl osmé ráno. Venku stáli maturanti ještě bez roušek, při vstupu do budovy už si je ale museli nasadit a vydezinfikovat si ruce.

K budově Gymnázia Luďka Pika v Plzni na Doubravce první studenti přicházeli už kolem půl osmé ráno

„Ve škole jsme museli zajistit hygienická opatření. To znamená dezinfekci při vstupu, rozesazení a studenti, kteří mají nějaké omezení, jsou rizikoví, vstupují první do učebny a odcházejí nejdříve, aby měli možnost bezkontaktního příchodu a odchodu ze školy,“ vysvětlila zástupkyně ředitele Mirka Fenclová.

Součástí letošních maturit jsou nejen vědomosti, ale také bezinfekčnost

Před tím než studenti vstoupili do učebny, museli zadávající vybrat od studentů čestná prohlášení o bezinfekčnosti, jak potvrdil ředitel gymnázia Aleš Janoušek. K tomu se ve třídách po každé zkoušce větralo. Kvůli dodržení předepsané vzdálenosti bylo nutné i jiné rozestavění lavic.

Kvůli koronaviru se letos maturity konají asi o měsíc později. Samozřejmě za přísných hygienických podmínek

Učitelé před zahájením testů obdrželi také hodiny, které podle Mirky Fenclové slouží k tomu, aby si studenti při zkoušce dokázali dobře rozvrhnout čas. „Potom ředitel předá zadavatelům didaktické testy. Ti je následně v jednotlivých učebnách před žáky rozbalí a zkontrolují, zda zásilka není porušená a je v pořádku,“ popsal komisař Jaroslav Plzák, který na Gymnáziu Luďka Pika dohlíží na průběh maturit.

Školní části maturit začnou 10. června a můžou pokračovat až do 17. července.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio