Druhé patro zámku v Opočně je po nákladné obnově poprvé v historii zpřístupněno návštěvníkům

14. duben 2022 08:11

Státní zámek v Opočně poprvé v historii otevírá pro návštěvníky druhé patro památky. Jde o bývalé hostinské pokoje, které od 50. let minulého století sloužily jako depozitáře. Po tříleté práci odborníků všech možných profesí teď mají stejnou podobu jako před zhruba 100 lety. Podle památkářů jde o největší změnu expozic i návštěvnického provozu na zámku od konce druhé světové války. 

„Poprosím vás všechny, abyste si nahlédli do pokoje a potom odcházejte přes koupelnu. Sejdeme se až vzadu v oblékárně.“ Kastelán Tomáš Kořínek vede historicky první skupinu návštěvníků, která má příležitost si prohlédnout 17 nově zařízených pokojů.

Čtěte také

Ve druhém patře památky je také zámecká chodba se stovkami trofejí a dvě zbrojnice. „Můžete tady také shlédnout asi nejkrásnější podlahu, kterou opočenský zámek k vidění nabízí.

Do nově vytvořeného prohlídkového okruhu druhého patra bylo rozmístěno na 6 000 předmětů, které byly dřív trvale uložené v depozitářích a lidé je proto nikdy neviděli. „Místnost pro komornou je schována za tajnými dveřmi.

Státní zámek v Opočně poprvé v historii otevírá pro návštěvníky druhé patro památky

Podle generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové teď zámecké interiéry působí úplně jiným dojmem než v minulosti. „Opočenské interiéry po reinstalaci konečně připomínají zabydlené zámecké interiéry, nikoliv jen expozici stylového nábytku. To si myslím, že bylo hlavním cílem, ukázat, jak zde mohli Colloredo-Mansfeldové žít.

Čtěte také

Národní památkový ústav za obnovu druhého patra opočenského zámku zaplatil 5 milionů korun.

Tak rozsáhlá akce se mohla uskutečnit také díky tomu, že zámek patří po mnohaletém soudním sporu státu. „Já jsem především ráda, že můžeme dnes už investovat do opočenského zámku. Je to unikátní památka s nádhernou polohou, výhledem do kraje i úžasnými arkádami, které se vlastně také poprvé zpřístupňují veřejnosti.

Čtěte také

Většina pokojů ve druhém patře je po zásahu restaurátorů, na některé se s opravami dostane v příštích letech. I další turistické sezóny proto nabídnou návštěvníkům novinky.

A to je podle mluvčí NPU Lucie Bidlasové důležité. „Spousta návštěvníků jsou stálí fanoušci památkových objektů a na hrady a zámky se vrací opakovaně. Takže i pro ně musíme vymýšlet stále něco nového.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Druhé patro opočenského zámku bude přístupné po celou turistickou sezónu v rámci otevírací doby památky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související