Dravá ryba, která vypadá jako had. Největší nádrž dvorského safari parku pro murénu síťkovanou

25. červenec 2020 10:46

Safari Park Dvůr Králové má nově ve své kolekci murénu síťkovanou. Tento vodní dravec má jen pro sebe devět tisíc litrů mořské vody a společnost mu v největší nádrži v zoo dělají pouze sasanky a korálnatci. Takovou výsadu si muréna vydobyla tím, že všechno ostatní živé osazenstvo nádrže by považovala za potravu a podle toho s ním naložila.

Za dravou rybou, která vypadá jako had, se v Safari Parku Dvůr Králové hned zrána vypravila v doprovodu zoologa Pavla Mouchy reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

V jednom z mořských akvárií Vodních světů Safari Parku Dvůr Králové se nově zabydlela muréna síťkovaná. Akvárium má nový nátěr odolný proti průsaku vody, novou filtraci, nové vybavení a dekorace jako například dutiny a jeskyňky, kde se muréna může pohodlně schovat.

Muréna síťkovaná je jedním z největších druhů murén vůbec, v dospělosti může měřit i kolem tří metrů.

Vyskytuje se v Indickém a Tichém oceánu a v Rudém moři, obvykle v hloubkách kolem 5 až 40 metrů. Trpelivě vyhlíží z úkrytu svou kořist, kterou jsou hlavně nejrůznější neopatrné ryby.

Muréna síťkovaná v Safari Parku Dvůr Králové

Někteří vědci popisují i spolupráci s jinými dravými rybami, například kanici. Ti nahánějí ryby při lovu ve volné vodě k útesům a korálům.

Čtěte také

Murény na ně čekají ve štěrbinách, chytají je, polykají a zbylé ryby vyženou zpět kanicům přímo do tlam.

Murény jsou aktivní spíše za soumraku a v noci.

K pozorování té ve dvorském safari parku ale podle ošetřovatelů stačí trpělivost. Pokud návštěvníci u nádrže chvíli postojí, je víc než pravděpodobné, že muréna ze svého úkrytu vyleze.

Pohled je to v Česku docela neobvyklý, murény síťkované dnes totiž nechová žádná jiná česká zoologická zahrada.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související