Domácí násilí? Stoupá pronásledování bývalých partnerů, týraní jsou i muži

19. leden 2017

Domácím násilím se především označuje násilné jednání, týraní, ponižování odehrávající se mezi osobami blízkými. Není pravda, že mezi obětmi jsou pouze ženy. Peklem prochází senioři i muži. Hostem rozhlasové Radioporadny byla Ivana Bandžuchová z Intervenčního centra v Pardubicích.

V poslední době se objevuje nový trend. Bývalý partneři sledují své ex. „Označujeme to anglickým výrazem ex partner stalking. Nebezpečné pronásledování přichází ve chvíli, kdy jeden z partnerů neunese ukončení vztahu,“ vysvětluje Ivana Bandžuchová.

Začíná to obtěžováním, později se připojují i výhružky. Mezi typické způsoby chování pachatele patří kontaktování oběti, vyhledávání fyzické blízkosti oběti a slídění, osočování, nátlak a psychické deptání, pokusy o kontakt přes třetí osoby, fyzické násilí, kyberstalking.

Mezigenerační násilí

Často jsou obětmi domácího násilí senioři. Ovšem málokdy si řeknou o pomoc. Cítí vinu, že jim ubližují vlastní děti. Stydí se za to. Velkou roli hraje v těchto případech závislost, sociální izolovanost a nedostatek sebedůvěry, případně dlouhodobé onemocnění.

Čtěte také

Příkladem je ekonomické násilí, kdy si dospělé děti neustále chodí pro peníze ke svým rodičům. Poškození často tvrdí, že jim své úspory nebo důchod odevzdávají dobrovolně. Bojí se přiznat pravdu.

Týraní jsou i muži

Stud cítí i představitelé silnějšího pohlaví. Přiznání, že je šikanuje žena, je pro ně nepředstavitelné. „I partnerka může být vykázána ze společné domácnosti,“ říká Ivana Bandžuchová. Takové případy zvenčí vypadají snadno. Když je žena vůči muži agresivní, proč ji partner neopustí? „Pákou bývá psychické vydírání. Odejdu s dětmi pryč a ty už je nikdy neuvidíš,“ vysvětluje Ivana Bandžuchová.


Domácí násilí v číslech:
Domácím násilí bylo loni v našem kraji ohroženo 69 dětí.
V roce 2016 došlo v Pardubickém kraji k 77 případům vykázání násilníka z domu. Z toho bylo 18 vykázání za poslední roky opakovaných.
Nejvíce se vykazovalo v České Třebové. Tam policie zasáhla dvanáctkrát.

Nejčastějším klientem intervenčního centra je vdaná žena ve věku 30 až 40 let, která má malé děti. „Právě děti jsou brzdou k ukončení partnerského vztahu. Postupně se dostává do smyčky agrese, usmiřování a narůstání násilí,“ uvádí Ivana Bandžuchová.

Právě takovým obětem poskytuje organizace psychologickou pomoc. Učí se posílit své sebevědomí. Zkouší, jaké by to bylo, kdyby se odhodlaly žít samy. „Na první pohled oběť nepoznáte. Může to být například ředitelka firmy, která má pod sebou padesátku zaměstnanců, ale doma si nedokáže poradit se svým agresivním manželem,“ dává příklad Ivana Bandžuchová.

Vzkaz týraným ženám od bývalé oběti domácího násilí:
„Nejtěžší je odhodlat se udělat první krok. Ty další už jsou mnohem snazší. Myslete na budoucnost. Můžete být ještě šťastné. Ale pokud nezměníte současnou situaci, tak pravděpodobně nikdy šťastné nebudete. Myslete na svoje děti, že si zaslouží matku, která je šťastná a nikdo ji neubližuje.“

Pardubické intervenční centrum má pobočky také ve Svitavách, Králíkách, České Třebové, Hlinsku a nově v Lanškrouně.

autor: PRO
Spustit audio