„Doma si to nepíchejte!“Jaké jsou trendy a scamy současné plastické chirurgie?

24. únor 2024

Plastická chirurgie byla tentokrát tématem hotcastu Pot. Moderátoři si pozvali doktorku Evu Dřevínkovou, která působí jak na oddělení plastické chirurgie FN Královské Vinohrady, tak na soukromé pražské klinice. Řeč byla tedy nejen o zdravotních zákrocích, ale i o těch estetických, které mnohdy mohou být hazardem se zdravím. Je plastika ještě trendy? A proč ji vyhledává takové množství lidí?

Často vídám na sociálních sítích reklamy na doplňky stravy zaručující růst penisu. Funguje to? ptá se Karel Vladyka lékařky Evy Dřevínkové, která má zkušenosti nejen se zvětšováním penisů, ale i s implantáty varlat, obřízkami a bohužel i pochybnými doplňky stravy. Lidé koupí za nízkou cenu na internetu cosi z Rumunska a k nám se dostanou až jako pacienti se zdravotními komplikacemi, varuje Dřevínková před lékařsky neověřenými zdroji a dodává: Nebo ti, co si nechají z Turecka dovézt botox a píchají si ho sami doma v obýváku. Jak je to u nás s trasováním černého trhu v oboru estetické medicíny?

Karel Vladyka, Eva Dřevínková a Eliška Soukupová

Prevence je v česku poměrně dobře podchycená. Ženy nad 45 let mají pojišťovnou hrazené mamologické prohlídky každé 2 roky, rizikové skupiny už třeba od 20 nebo 25 let, zmiňuje důležitost prevence rakoviny prsu doktorka Dřevínková a dodává: Operace prsů ale není jen záležitostí žen. V dnešní době je obrovský problém s muži se zvětšenými prsy. Tzv. (pseudo)gynekomastie se vyskytuje čím dál častěji, má velké dopady na mentální zdraví pacientů a zatím nejsme schopni jednoznačně říct, co ji způsobuje.

Prsa se dělají už od devadesátek, mně ale nejvíc zajímá operace vagíny,“ zmiňuje svou zvědavost o labioplastiku moderátorka Eliška Soukupová. Jak a proč se zmenšují stydké pysky? A dá se zvětšit bod G? 

Může vám plastický chirurg „dát kopačky“? Jaký vliv má estetická medicína na mentální zdraví lékařky, která zákroky provádí? A jak se jí díky tomu změnilo vnímání vlastního těla? Poslouchejte Pot s MUDr. Evou Dřevínkovou.

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.