Dolly Parton: I Will Aways Love You

7. březen 2024

Vrátíme do doby před padesáti lety a připomeneme si snad největší milostnou píseň všech dob. Jen málokdo ví, že ji napsala tehdy osmadvacetiletá budoucí královna country, americká zpěvačka Dolly Parton. Celý svět tuto píseň však uslyšel až v roce 1992 ve filmu Osobní strážce, kdy ji nazpívala Whitney Houston.

Mezi nejtalentovanější a nejplodnější autorky skladeb ve stylu country patří ve Spojených státech Dolly Parton. V roce 1974 se rozhodla vydat vlastní skladbu I Will Always Love You. Singl se dvakrát dostal na první příčku country hitparád, Dolly za píseň vydělala milióny dolarů na tantiémách a upevnila svoji pozici v country hudbě. O nahrávku její cover verze tehdy projevil zájem i král rokenrolu Elvis Presley. Dolly Parton zpočátku souhlasila, ale jen do chvíle, kdy Presleyův manažer, obávaný plukovník Parker, nedodal, že v případě této nahrávky bude Elvis, jak je v jeho případě zvykem, vlastnit více než polovinu autorských práv. To Dolly Parton zaskočilo a původní radost z toho, že jeden z jejích hrdinů by nazpíval její píseň, vystřídalo roztrpčení. Podle svých slov proplakala celou noc.

Svůj původní souhlas odvolala a vyplatilo se jí to, později získala více než 6 miliónů dolarů za cover verzi této skladby, kterou nazpívala Whitney Houston pro film Osobní strážce s Kevinem Costnerem. Ačkoli tuto píseň zná celý svět, většina lidí neví, že ji napsala právě country hvězda Dolly Parton.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.